Wykonanie
Każdego roku w czasie Świąt Wielkanocnych na moim
stole nie mogą zabraknąć grillowane
żeberka z
baraniny.
Baranina jest jednym z
mięs używanych w kuchni włoskiej na Wielkanoc.Generalnie,
baraninę można przyrządzić na wiele sposobów.Doskonale nadaje się do smażenia, duszenia, pieczenia, grillowania oraz gotowania.Jednym z nich jest marynowanie, w wyniku którego
mięso staje się soczyste, miękkie, wspaniale smakuje i ma niepowtarzalny aromat.Moczone w marynacie
mięso nabiera lepszego smaku, staje się bardziej kruche i szybciej się piecze.Należy pamiętać, że sam proces nie powinien być krótszy niż 12 godzin, po czym można piec w piekarniku czy na grillu.Ja marynuje 2 - 3 dni i później piekę na grillu.Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko namówić Was na zabawę z
baraniną.Nie ma nic lepszego na Wielkanoc.Zapraszam ;-)

Składniki dla 6-8 osób:150 ml
oliwy z oliwek300 ml białego
wytrawnego wina2
szalotki4 ząbki
czosnku2 gałązki
rozmarynu2 gałązki
oregano2 gałązki
majeranku4 gałązki
tymianku1/2 pęczku młodego
szczypiorkusól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Szalotkę kroimy w drobną kostkę.
Zioła czyli
rozmaryn,
oregano,
majeranek,
tymianek i
szczypiorek myjemy. Osuszamy w ręczniku papierowym i siekamy na drobno.
Czosnek przepuszczamy przez praskę.W miseczce mieszamy energicznie
olej z
winem w celu uzyskania jednolitej emulsji. Dodajemy
zioła,
szalotkę i
czosnek. Mieszamy marynatę.
Żeberka układamy w dużej misce i zalewamy marynatą. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki.Marynujemy w lodówce od 2 do 3 dni, od czasu do czasu obracamy
mięso tak by marynowało się ze wszystkich stron.PieczenieW piekarnikuMarynowane
żeberka układamy na blaszce w zimnym piekarniku. Smarujemy marynatą.Rozgrzewamy piekarnik do 180 ° C i pieczemy, aż
mięso będzie miękkie.Zazwyczaj trwa to godzinę lub dwie, zależy to od wielu czynników, w tym od grubości
mięsa.Polewamy
żeberka marynatą podczas pieczenia od czasu do czasu.Na samym końcu doprawiamy
solą i
pieprzem.Na grilluUkładamy na gorącym ruszcie i grillujemy z dwóch stron na złoty kolor, kilkakrotnie przewracając i smarując marynatą w miarę potrzeby.Na samym końcu doprawiamy
solą i
pieprzem tylko.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)