ßßß
Składniki na formę 22cm:Spód:250 g herbatników125 g masła1 łyżeczka cynamonuMus z cytrusów:2 jajka150 g sera Philadelphia125 g cukruskórka starta z dwóch cytryn + sok z dwóch cytrynskórka starta z pomarańczy + sok z pomarańczy140 g jogurtu białego i chudego1 łyżeczka Grand Manier150 ml śmietany kremówki8 g żelatyny w listkachGalaretka:12 g żelatyny w listkach500 ml wody500 ml soku z cytryny(6-7 dużych cytryn)100 g cukruPrzygotowanie:Dno formy tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą blendera kruszymy dokładnie ciasteczka.
Masło rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej i łączymy z kruszonymi ciasteczkami.
Dodajemy łyżeczkę cynamonu i mieszamy.
Spód tortownicy wykładamy ciastkami z masłem, dobrze dociskamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
W międzyczasie listki żelatyny umieszczamy w małym garnku. Zalewamy zimną wodą (można jej dodać sporo, powinny swobodnie w niej pływać).
Moczymy w zimnej wodzie przez 15 minut, następnie odciskamy z wody.
Do małego garnka wlewamy wyciśnięty sok z dwóch cytryn i sok z jednej pomarańczy. Dodajemy cukier, startą skórkę z dwóch cytryn i jednej pomarańczy. Dodajemy odciśnięte listki żelatyny. Mieszamy i rozpuszczamy.
Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z gazu. Studzimy i przecedzamy przez sitko.Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno i odkładamy do lodówki.Mieszamy w małej miseczce jogurt z serkiem philadelphia
i dodajemy łyżeczkę Grand Manier.
W misce na parze ubijamy jajka z cukrem na puszysty krem. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Ubijamy 10 minut.
Dodajemy ostudzoną żelatynę z sokiem z cytrusów i mieszamy łopatką. Dodajemy mieszaninę jogurtu z serkiem, mieszamy cały czas łopatką.Na samym końcu dodajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę mieszając delikatnie za pomocą łopatki od dołu do góry.
Wyciągamy ciasto z lodówki, wlewamy masę i wyrównujemy łyżką powierzchnię.
Wkładamy na 6 godzin do lodówki aż mus stężeje.W międzyczasie szykujemy galaretkę.Listki żelatyny umieszczamy w małym garnku. Zalewamy zimną wodą (można jej dodać sporo,żelatyna powinna swobodnie w niej pływać).
Moczymy w zimnej wodzie przez 15 minut, następnie odciskamy z wody.
Wyciskamy sok z cytryn. Łączymy w garnku sok z cytryn z wodą i dodajemy cukier. Mieszamy na gazie i dodajemy odciśnięte listki żelatyny.
Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z gazu i studzimy.Wyciągamy ciasto z lodówki i zalewamy ostudzoną galaretką. Następnie wkładamy z powrotem ciasto do lodówki aż stężeje.Warto wiedzieć!Plastry cytryny na galaretce zostały wykorzystane tylko do dekoracji do celów fotograficznych.Mus o konsystencji bardzo delikatnej- niezwykle delikatnej, aksamitnej, bardzo przyjemnej, mus nie jest za bardzo stężały - nie jest twardy.Jeśli wolicie bardziej twardy dodajcie więcej żelatyny.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)