Wykonanie
Nie pierwszy, i na pewno nie ostatni tort z
cytrusami w roli głównej.Tort jest łatwy w przygotowaniu, prezentuje się i smakuje niesamowicie.Spód z
ciasteczek, mus z
cytrusów i do tego dekoracja z orzeźwiającej
galaretki.Lekki, bardzo aromatyczny i świeży.Takim
tortem z pewnością zaskoczycie domowników i gości.Warto wykorzystać ostatni moment na
cytrusy i przygotować ten pyszny i orzeźwiający tort, pachnący
cytrusami.Zapraszam ;-)

Składniki na formę 22cm:Spód:250 g
herbatników125 g
masła1 łyżeczka
cynamonuMus z
cytrusów:2
jajka150 g
sera Philadelphia125 g
cukruskórka starta z dwóch
cytryn + sok z dwóch
cytrynskórka starta z
pomarańczy + sok z
pomarańczy140 g
jogurtu białego i chudego1 łyżeczka Grand Manier150 ml
śmietany kremówki8 g
żelatyny w listkach
Galaretka:12 g
żelatyny w listkach500 ml
wody500 ml
soku z cytryny(6-7 dużych
cytryn)100 g
cukruPrzygotowanie:Dno formy tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą blendera kruszymy dokładnie
ciasteczka.
Masło rozpuszczamy w gorącej kąpieli
wodnej i łączymy z kruszonymi
ciasteczkami.

Dodajemy łyżeczkę
cynamonu i mieszamy.

Spód tortownicy wykładamy
ciastkami z
masłem, dobrze dociskamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.

W międzyczasie listki
żelatyny umieszczamy w małym garnku. Zalewamy zimną
wodą (można jej dodać sporo, powinny swobodnie w niej pływać).

Moczymy w zimnej wodzie przez 15 minut, następnie odciskamy z
wody.

Do małego garnka wlewamy wyciśnięty sok z dwóch
cytryn i sok z jednej
pomarańczy. Dodajemy
cukier, startą skórkę z dwóch
cytryn i jednej
pomarańczy. Dodajemy odciśnięte listki
żelatyny. Mieszamy i rozpuszczamy.

Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z gazu. Studzimy i przecedzamy przez sitko.Ubijamy
śmietanę kremówkę na sztywno i odkładamy do lodówki.Mieszamy w małej miseczce
jogurt z
serkiem philadelphia

i dodajemy łyżeczkę Grand Manier.

W misce na parze ubijamy
jajka z
cukrem na puszysty krem.
Jajka powinny
mieć temperaturę pokojową. Ubijamy 10 minut.

Dodajemy ostudzoną
żelatynę z
sokiem z
cytrusów i mieszamy
łopatką. Dodajemy mieszaninę
jogurtu z
serkiem, mieszamy cały czas
łopatką.Na samym końcu dodajemy ubitą na sztywno
śmietanę kremówkę mieszając delikatnie za pomocą
łopatki od dołu do góry.

Wyciągamy ciasto z lodówki, wlewamy masę i wyrównujemy łyżką powierzchnię.

Wkładamy na 6 godzin do lodówki aż mus stężeje.W międzyczasie szykujemy
galaretkę.Listki
żelatyny umieszczamy w małym garnku. Zalewamy zimną
wodą (można jej dodać sporo,
żelatyna powinna swobodnie w niej pływać).

Moczymy w zimnej wodzie przez 15 minut, następnie odciskamy z
wody.

Wyciskamy
sok z cytryn. Łączymy w garnku
sok z cytryn z
wodą i dodajemy
cukier. Mieszamy na gazie i dodajemy odciśnięte listki
żelatyny.

Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z gazu i studzimy.Wyciągamy ciasto z lodówki i zalewamy ostudzoną
galaretką. Następnie wkładamy z powrotem ciasto do lodówki aż stężeje.Warto wiedzieć!Plastry
cytryny na
galaretce zostały wykorzystane tylko do dekoracji do celów fotograficznych.Mus o konsystencji bardzo delikatnej- niezwykle delikatnej, aksamitnej, bardzo przyjemnej, mus nie jest za bardzo stężały - nie jest twardy.Jeśli wolicie bardziej twardy dodajcie więcej
żelatyny.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)