ßßß Cookit - przepis na Tort z owoców cytrusowych oraz jogurtu

Tort z owoców cytrusowych oraz jogurtu

nazwa

Wykonanie

Nie pierwszy, i na pewno nie ostatni tort z cytrusami w roli głównej.
Tort jest łatwy w przygotowaniu, prezentuje się i smakuje niesamowicie.
Spód z ciasteczek, mus z cytrusów i do tego dekoracja z orzeźwiającej galaretki.
Lekki, bardzo aromatyczny i świeży.
Takim tortem z pewnością zaskoczycie domowników i gości.
Warto wykorzystać ostatni moment na cytrusy i przygotować ten pyszny i orzeźwiający tort, pachnący cytrusami.
Zapraszam ;-)
Składniki na formę 22cm:
Spód:
250 g herbatników
125 g masła
1 łyżeczka cynamonu
Mus z cytrusów:
2 jajka
150 g sera Philadelphia
125 g cukru
skórka starta z dwóch cytryn + sok z dwóch cytryn
skórka starta z pomarańczy + sok z pomarańczy
140 g jogurtu białego i chudego
1 łyżeczka Grand Manier
150 ml śmietany kremówki
8 g żelatyny w listkach
Galaretka:
12 g żelatyny w listkach
500 ml wody
500 ml soku z cytryny(6-7 dużych cytryn)
100 g cukru
Przygotowanie:
Dno formy tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą blendera kruszymy dokładnie ciasteczka.
Masło rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej i łączymy z kruszonymi ciasteczkami.
Dodajemy łyżeczkę cynamonu i mieszamy.
Spód tortownicy wykładamy ciastkami z masłem, dobrze dociskamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
W międzyczasie listki żelatyny umieszczamy w małym garnku. Zalewamy zimną wodą (można jej dodać sporo, powinny swobodnie w niej pływać).
Moczymy w zimnej wodzie przez 15 minut, następnie odciskamy z wody.
Do małego garnka wlewamy wyciśnięty sok z dwóch cytryn i sok z jednej pomarańczy. Dodajemy cukier, startą skórkę z dwóch cytryn i jednej pomarańczy. Dodajemy odciśnięte listki żelatyny. Mieszamy i rozpuszczamy.
Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z gazu. Studzimy i przecedzamy przez sitko.
Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno i odkładamy do lodówki.
Mieszamy w małej miseczce jogurt z serkiem philadelphia
i dodajemy łyżeczkę Grand Manier.
W misce na parze ubijamy jajka z cukrem na puszysty krem. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Ubijamy 10 minut.
Dodajemy ostudzoną żelatynę z sokiem z cytrusów i mieszamy łopatką. Dodajemy mieszaninę jogurtu z serkiem, mieszamy cały czas łopatką.
Na samym końcu dodajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę mieszając delikatnie za pomocą łopatki od dołu do góry.
Wyciągamy ciasto z lodówki, wlewamy masę i wyrównujemy łyżką powierzchnię.
Wkładamy na 6 godzin do lodówki aż mus stężeje.
W międzyczasie szykujemy galaretkę.
Listki żelatyny umieszczamy w małym garnku. Zalewamy zimną wodą (można jej dodać sporo,
żelatyna powinna swobodnie w niej pływać).
Moczymy w zimnej wodzie przez 15 minut, następnie odciskamy z wody.
Wyciskamy sok z cytryn. Łączymy w garnku sok z cytryn z wodą i dodajemy cukier. Mieszamy na gazie i dodajemy odciśnięte listki żelatyny.
Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z gazu i studzimy.
Wyciągamy ciasto z lodówki i zalewamy ostudzoną galaretką. Następnie wkładamy z powrotem ciasto do lodówki aż stężeje.
Warto wiedzieć!
Plastry cytryny na galaretce zostały wykorzystane tylko do dekoracji do celów fotograficznych.
Mus o konsystencji bardzo delikatnej- niezwykle delikatnej, aksamitnej, bardzo przyjemnej, mus nie jest za bardzo stężały - nie jest twardy.
Jeśli wolicie bardziej twardy dodajcie więcej żelatyny.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2015/03/tort-z-owocow-cytrusowych-oraz-jogurtu.html