ßßß
Składniki dla 2 osób:1,2 kg małży sercówek2 łyżki oliwy1 mała cebula pokrojona w cienkie plasterki2 ząbki czosnku3 łyżki soku z limonki1 łyżka sosu rybnego4 chili100 ml białego wina2 łyżki masła5 liści bazyliiPrzygotowanie:Kupując małże musicie zawsze zwrócić uwagę na ich zapach. Powinien być zapach morza, a nie rozkładającej się ryby.Kiedy przyniesiecie małże do domu a macie zamiar użyć ich dopiero na drugi dzień włóżcie je do lodówki.Małże należy opłukać kilkakrotnie. Następnie moczymy je w osolonej, zimnej wodzie. Zostawiamy tak małże na 2 godziny, wtedy one same oczyszczają się z ewentualnych pozostałości piasku.Do dużego rondla wylewamy oliwę i rozgrzewamy ją na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i czosnek pokrojone w cienkie plasterki. Smażymy przez kilka minut.Dodajemy małże, wino, sok z limonki, sos rybny i chili przecięte wzdłuż. Przykrywamy przykrywką i gotujemy kilka kolejnych minut, aż małże się otworzą. Dodajemy masło i bazylię, mieszamy.Przy pomocy łyżki upewniamy się, że wszystkie skorupiaki są otwarte.Jeśli to konieczne, usuwamy te, które pozostały zamknięte. Podajemy na talerzach do zupy z porwaną na kawałeczki bazylią.Możemy podać danie z grzankami.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)