ßßß
Składniki:5 cytryn do kiszenia + 1 cytrynaprzegotowana wodasól morska gruboziarnistasłoik jedno litrowyPrzygotowanie:Sparzamy słoik pod gorącą wodą. Sparzamy cytryny. Każdą cytrynę kroimy na cztery części tak, aby ćwiartki były połączone u podstawy. Rozkładamy jak płatki kwiatu nie rozrywając ich. Do każdej cytryny wsypujemy łyżkę soli.
Wkładamy cytryny do słoika. Posypujemy łyżką soli. Cytryny powinny być ciasno upchnięte w słoiku.
Sparzamy jedną cytrynę pod gorącą wodą, obieramy cienko skórkę, wyciskamy sok i wlewamy go do słoika. Na wierzchu układamy skórki (robi się tak na wypadek gdyby na wierzchu powstał biały nalot – wtedy wyrzucamy skórki nie marnując cytryn pod nimi).
Dopełniamy przegotowaną wodą. Cytryny przyciskamy, tak, by były zanurzone. Zakręcony szczelnie słoik odstawiamy w chłodne miejsce.Przez pierwszy tydzień codziennie potrząsamy delikatnie słojem, żeby rozpuścić sól. Cytryny są gotowe w ciągu miesiąca. Możemy przechowywać je po otwarciu 6 miesięcy w lodówce.Polecam również:Przepisy z kuchni marokańskiejMarokańska sałatka z pomidorów i zielonej paprykiMarokańska sałatka pomarańczowaPodróże :Co to jest suk? Suk w Maroku.Co warto wiedzieć przed wyjazdem do Maroko ?Jardin MajorelleMagiczna EssaouiraMaroko - kraj przyprawMoje Maroko w migawkachNajsłyniejszy plac MarrakeszuWycieczka w Góry AtlasZapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)