ßßß Cookit - przepis na Kiszone cytryny

Kiszone cytryny

nazwa

Wykonanie

Kiszone cytryny są szeroko stosowane w kuchni Afryki Północnej, charakterystyczne dla kuchni Maroka oraz kuchni indyjskiej.
Mają niepowtarzalny smak, dodawane są do tażinów, jagnięciny czy sałatek. Stosowane z umiarem, nadają potrawom wyrafinowany smak.
Lubię
używać kiszone cytryny ze smażonymi warzywami, takimi jak zielona fasola czy b ó b lub marchew, mają one wtedy ciekawy i egzotyczny smak.
Są również dobre jako pure na maśle ze świeżymi ziołami, a następnie podane na szczycie grillowanej ryby lub nad kawałkiem karmelizowanej palonej dyni.
Jak widzicie jest wiele zastosowań kiszonych cytryn, wystarczy tylko trochę wyobraźni.
Od kiedy zasmakowałam ich w Maroku nie ma sezonu gdy ich nie robię.
Zapraszam:-)
Składniki:
5 cytryn do kiszenia + 1 cytryna
przegotowana woda
sól morska gruboziarnista
słoik jedno litrowy
Przygotowanie:
Sparzamy słoik pod gorącą wodą. Sparzamy cytryny. Każdą cytrynę kroimy na cztery części tak, aby ćwiartki były połączone u podstawy. Rozkładamy jak płatki kwiatu nie rozrywając ich. Do każdej cytryny wsypujemy łyżkę soli.
Wkładamy cytryny do słoika. Posypujemy łyżką soli. Cytryny powinny być ciasno upchnięte w słoiku.
Sparzamy jedną cytrynę pod gorącą wodą, obieramy cienko skórkę, wyciskamy sok i wlewamy go do słoika. Na wierzchu układamy skórki (robi się tak na wypadek gdyby na wierzchu powstał biały nalot – wtedy wyrzucamy skórki nie marnując cytryn pod nimi).
Dopełniamy przegotowaną wodą. Cytryny przyciskamy, tak, by były zanurzone. Zakręcony szczelnie słoik odstawiamy w chłodne miejsce.
Przez pierwszy tydzień codziennie potrząsamy delikatnie słojem, żeby rozpuścić sól. Cytryny są gotowe w ciągu miesiąca. Możemy przechowywać je po otwarciu 6 miesięcy w lodówce.
Polecam również:
Przepisy z kuchni marokańskiej
Marokańska sałatka z pomidorów i zielonej papryki
Marokańska sałatka pomarańczowa
Podróże :
Co to jest suk? Suk w Maroku.
Co warto wiedzieć przed wyjazdem do Maroko ?
Jardin Majorelle
Magiczna Essaouira
Maroko - kraj przypraw
Moje Maroko w migawkach
Najsłyniejszy plac Marrakeszu
Wycieczka w Góry Atlas
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2015/01/kiszone-cytryny.html