Wykonanie
Kiszone
cytryny są szeroko stosowane w kuchni Afryki Północnej, charakterystyczne dla kuchni Maroka oraz kuchni indyjskiej.Mają niepowtarzalny smak, dodawane są do tażinów,
jagnięciny czy sałatek. Stosowane z umiarem, nadają potrawom wyrafinowany smak.Lubięużywać kiszone
cytryny ze smażonymi warzywami, takimi jak zielona
fasola czy b ó b lub
marchew, mają one wtedy ciekawy i egzotyczny smak.Są również dobre jako
pure na
maśle ze świeżymi
ziołami, a następnie podane na szczycie grillowanej
ryby lub nad kawałkiem karmelizowanej palonej dyni.Jak widzicie jest wiele zastosowań kiszonych
cytryn, wystarczy tylko trochę wyobraźni.Od kiedy zasmakowałam ich w Maroku nie ma sezonu gdy ich nie robię.Zapraszam:-)
Składniki:5
cytryn do kiszenia + 1
cytrynaprzegotowana
wodasól morska gruboziarnistasłoik jedno litrowyPrzygotowanie:Sparzamy słoik pod gorącą
wodą. Sparzamy
cytryny. Każdą
cytrynę kroimy na cztery części tak, aby ćwiartki były połączone u podstawy. Rozkładamy jak
płatki kwiatu nie rozrywając ich. Do każdej
cytryny wsypujemy łyżkę
soli.
Wkładamy
cytryny do słoika. Posypujemy łyżką
soli.
Cytryny powinny być ciasno upchnięte w słoiku.
Sparzamy jedną
cytrynę pod gorącą
wodą, obieramy cienko skórkę, wyciskamy sok i wlewamy go do słoika. Na wierzchu układamy skórki (robi się tak na wypadek gdyby na wierzchu powstał biały nalot – wtedy wyrzucamy skórki nie marnując
cytryn pod nimi).
Dopełniamy przegotowaną
wodą.
Cytryny przyciskamy, tak, by były zanurzone. Zakręcony szczelnie słoik odstawiamy w chłodne miejsce.Przez pierwszy tydzień codziennie potrząsamy delikatnie słojem, żeby rozpuścić
sól.
Cytryny są gotowe w ciągu miesiąca. Możemy przechowywać je po otwarciu 6 miesięcy w lodówce.Polecam również:Przepisy z kuchni marokańskiejMarokańska
sałatka z
pomidorów i
zielonej paprykiMarokańska
sałatka pomarańczowaPodróże :Co to jest suk? Suk w Maroku.Co warto wiedzieć przed wyjazdem do Maroko ?Jardin MajorelleMagiczna EssaouiraMaroko -
kraj przyprawMoje Maroko w migawkachNajsłyniejszy plac MarrakeszuWycieczka w Góry AtlasZapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)