Wykonanie
Teraz sezon na
pomidory w pełni. Co wtorki mam stałe źródło dostawy
pomidorów, część jemy na bieżąco, resztę przerabiam, żeby móc się cieszyć tym smakiem też podczas zimy. Już powstał
sos pomidorowo -
ziołowy, leczo, a mam w planie jeszcze
sos słodko - kwaśny lub
sos do spaghetti. Korzystam
póki jeszcze są, bo jutro kolejna porcja
pomidorów. A w tym czeka na mnie jeszcze
dynia i puree z dyni na zimę, do sernika,
chlebka, bułeczek, ale to już w następnym wpisie.
Składniki:- 5 kg dojrzałych
pomidorów- 2 łyżeczki
soli morskiej- odrobina
wodyPrzepis:Do dużego, wysokiego garnka wlać odrobinę
wody.
Pomidory dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki. Wrzucić do garnka, dodać
sól. Gotować, aż
pomidory się rozpadną. Całość zmiksować, przetrzeć przez sito. Ponownie zagotować. Na małym ogniu gotować do otrzymania odpowiedniej konsystencji - wolę przecier trochę gęsty. Przelać do czystych i wyparzonych słoików. Pasteryzować 25 min. od zagotowania.
Smacznego.źródło: własne