Wykonanie
Jesienią i zimą, nasza kuchnia powinna przede wszystkim pachnieć.
Cytrusy są jednym z niewielu pocieszeń jakie mamy zimą.Dziś chciałabym Wam podać kolejny przepis na ciasto z ich udziałem, tym razem kolei na
klementynki.Ciasto z
klementynkami do "góry nogami" gluten free.
Klementynka to rodzaj
mandarynki bez pestki.Pyszne i delikatne ciasto, dla lubiących
cytrusy bez użycia
mąki, wykorzystałam
migdały i włoską polentę... ciasto doskonałe na Święta Bożego Narodzenia.Zapraszam ;-)

Składniki na formę 23-24 cm:13
klementynek450 g
cukru200 g miękkiego
masłastarta skórki z 1
cytryny3 średnie
jaja300 g
mąki migdałowej(jak nie mamy
maki to miksujemy w blenderze
migdały)100 g polenty150 ml
jogurtu naturalnego330 ml wrzącej
wodycukier do posypaniaPrzygotowanie:Szykujemy tortownicę o średnicy 23-24cm, wykładamy pergaminem, smarujemy boki
masłem i posypujemy
cukrem. Odkładamy na bok. Sparzamy
klementynki pod ciepłą
wodą.Szykujemy
syrop z 250 g
cukru i z 330 ml wrzącej
wody, doprowadzamy do wrzenia bez mieszania na małym ogniu(inaczej
cukier będzie się krystalizowac na łyżce) i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu. Tak na oko 10 minut.Kroimy pięć
klementynek w plastry, odrzucamy końcówki. Umieszczamy w garnku z
syropem i następnie przykrywamy pokrywką.

Pozostawiamy na małym ogniu przez 20 minut, aż skórka
klementynek będzie dość miękka i
syrop zacznie się wchłaniać.Zdejmujemy rondel z karmelizowanymi
klementynkami i odcedzamy plastry
klementynek na sitku.Trzemy skórkę z 8 pozostałych
klementynek i wyciskamy sok z czterech z nich, wlewamy wszystko do rondla z
syropem i doprowadzamy do wrzenia zawsze bez mieszania.

Gotujemy przez 10 minut, następnie wyłączamy i pozostawiamy do ochłodzenia (
syrop będzie dość gesty).Pozostałe 4
mandarynki obieramy, umieszczamy w blenderze

i miksujemy na sok.

Ucieramy w malakserze 200 g
cukru z
masłem i z startą
skórką z cytryny. Dodajemy po jednym
żółtku, cały czas ucierając tak żeby nie powstały grudki.Następne czynności mieszamy już
łopatką lub łyżką, nie w malakserze.Następnie dodajemy sok z
klementynek,
mąkę migdałową,

polentę,
jogurt i dobrze mieszamy łyżką. Następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z
białek
i mieszamy
łopatką z dołu do góry.Układamy na dnie naszej formy plastry
klementynek, tak by całe nasze dno było zakryte.

Wlewamy całą mieszaninę do formy

i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 1 godzinę i 20 minut lub w piekarniku wentylowanym rozgrzanym do 170 stopni 1 godzinę.Studzimy na kratce, następnie przewracamy ciasto do góry nogami.Polewamy
syropem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)