ßßß Cookit - przepis na Crostata frangipane alle pere czyli tarta z gruszkami z kremem frangipane

Crostata frangipane alle pere czyli tarta z gruszkami z kremem frangipane

nazwa

Wykonanie

Dziś chciałabym zaproponowa ć przepyszne ciasto - crostata frangipane alle pere czyli tarta z gruszkami z kremem frangipane.
Tarta z kremem frangipane to prawdziwa uczta dla kubków smakowych, bogata w smak i zapach.
Krem frangipane t o nic innego jak krem ciastkarski z mąką migdałową, wykonany z migdałów mąki, jaj i masła.
Ma niepowtarzalny smak i aromat, ale ma jedna wadę ... uzależnia!
Zapraszam ;-)
Składniki na formę o średnicy 27 cm:
Na ciasto:
250 g mąki
150 g masła
100 g cukru
szczypta soli
4 gruszki
sok z cytryny
masło i mąka do wysmarowania formy
Na krem:
375 ml mleka
1 laska wanilii
3 żółtka
45 g cukru
45 g maki pszennej
45 g mąki migdałowej lub migdałów zmiksowanych na drobno w blenderze
Przygotowanie:
Do miski miksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli oraz cukier i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi byc nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.
Następnie przygotowujemy krem frangipane. Mleko podgrzewamy z laską wanilii, bez gotowania. W naczyniu, które potem możemy ustawić na gazie, ubijamy żółtka z cukrem na sztywny kogel mogel. Dodajemy stopniowo mąkę ciągle ubijając. Wlewamy mleko, cały czas mieszając i ustawiamy na gazie. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje.
Ściągamy z ognia i dodajemy mąkę migdałową i mieszamy.
Gruszki obieramy, usuwamy nasiona, kroimy na polówki, skrapiamy sokiem z cytryny. Nacinamy gruszki w cienkie plasterki, nie do końca.
Na cieście układamy gruszki,
smarujemy miedzy gruszkami kremem frangipane.
Pieczemy w temperaturze 180 ° C przez 45 minut.
Kiedy tarta skończy się już piec wyjmujemy ją z piekarnika. Odstawiamy do ostudzenia.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/10/crostata-frangipane-alle-pere-czyli.html