ßßß
Składniki na formę o średnicy 27 cm:Na ciasto:250 g mąki150 g masła100 g cukruszczypta soli4 gruszkisok z cytrynymasło i mąka do wysmarowania formyNa krem:375 ml mleka1 laska wanilii3 żółtka45 g cukru45 g maki pszennej45 g mąki migdałowej lub migdałów zmiksowanych na drobno w blenderzePrzygotowanie:Do miski miksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli oraz cukier i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi byc nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.
Następnie przygotowujemy krem frangipane. Mleko podgrzewamy z laską wanilii, bez gotowania. W naczyniu, które potem możemy ustawić na gazie, ubijamy żółtka z cukrem na sztywny kogel mogel. Dodajemy stopniowo mąkę ciągle ubijając. Wlewamy mleko, cały czas mieszając i ustawiamy na gazie. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje.
Ściągamy z ognia i dodajemy mąkę migdałową i mieszamy.
Gruszki obieramy, usuwamy nasiona, kroimy na polówki, skrapiamy sokiem z cytryny. Nacinamy gruszki w cienkie plasterki, nie do końca.
Na cieście układamy gruszki,
smarujemy miedzy gruszkami kremem frangipane.
Pieczemy w temperaturze 180 ° C przez 45 minut.Kiedy tarta skończy się już piec wyjmujemy ją z piekarnika. Odstawiamy do ostudzenia.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)