Wykonanie
Dziś chciałabym zaproponowa ć przepyszne ciasto - crostata frangipane alle pere czyli
tarta z
gruszkami z kremem frangipane.
Tarta z kremem frangipane to prawdziwa uczta dla kubków
smakowych, bogata w smak i zapach.Krem frangipane t o nic innego jak krem ciastkarski z
mąką migdałową, wykonany z
migdałów mąki, jaj i
masła.Ma niepowtarzalny smak i aromat, ale ma jedna wadę ... uzależnia!Zapraszam ;-)

Składniki na formę o średnicy 27 cm:Na ciasto:250 g
mąki150 g
masła100 g
cukruszczypta
soli4
gruszkisok z cytrynymasło i
mąka do wysmarowania formyNa krem:375 ml
mleka1
laska wanilii3
żółtka45 g
cukru45 g
maki pszennej45 g
mąki migdałowej lub
migdałów zmiksowanych na drobno w blenderzePrzygotowanie:Do miski miksera, który
wrabia ciasto wsypujemy
mąkę, dodajemy zimne
masło pokrojone na kawałki, szczyptę
soli oraz
cukier i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.Formę do tarty smarujemy
masłem i posypujemy
mąką. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym
mąką (rozwałkowane ciasto musi byc nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy
ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.

Następnie przygotowujemy krem frangipane.
Mleko podgrzewamy z
laską wanilii, bez gotowania. W naczyniu, które
potem możemy ustawić na gazie, ubijamy
żółtka z
cukrem na sztywny kogel
mogel. Dodajemy stopniowo
mąkę ciągle ubijając. Wlewamy
mleko, cały czas mieszając i ustawiamy na gazie. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje.

Ściągamy z ognia i dodajemy
mąkę migdałową i mieszamy.
Gruszki obieramy, usuwamy nasiona, kroimy na polówki, skrapiamy
sokiem z cytryny. Nacinamy
gruszki w cienkie plasterki, nie do końca.

Na cieście układamy
gruszki,

smarujemy
miedzy gruszkami kremem frangipane.

Pieczemy w temperaturze 180 ° C przez 45 minut.Kiedy
tarta skończy się już piec wyjmujemy ją z piekarnika. Odstawiamy do ostudzenia.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)