Wykonanie
Scroll down for English
Pomidory,
pomidorki mogę jeść codziennie. Za każdym razem czekam na lato i na moje
pomidorki z ogródka, których zawsze mam pod dostatkiem. Uważam, że te letnie z ogródka smakują lepiej niż te w zimę z targu, dlatego w lato wkładam je w całości do zamrażalnika i wyciągam w zimę do tart lub focaccii. Tak też zrobiłam i tym razem. Zrobiłam przepyszną tartę z
pomidorkami, która wygląda niesamowicie. Jak już mówiłam wcześniej uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty. Ta jest pyszna i przede wszystkim szybka w wykonaniu. Składa się z moich ulubionych składników.Zapraszam ;-)

Składniki na formę o średnicy 27 cm:Na ciasto brisée:250 g
mąki130 g
masła100 ml
wodymasło i
mąka do wysmarowania formyDo farszu:11
pomidorków koktajlowych250 g
sera ricotty80 g
białego sera koziego50 g
sera żółtego o mocnym smaku1
jajko1
cebulasol i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Do miski miksera, który
wrabia ciasto wsypujemy
mąkę, dodajemy zimne
masło pokrojone na kawałki, szczyptę
soli oraz lodowatą
wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej
wody, ale dolewaj ją raczej małymi porcjami, po łyżce. W
sumie ja wlałam 100 ml
wody. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.Formę do tarty smarujemy
masłem i posypujemy
maka.Teraz wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym
mąką (rozwałkowane ciasto musi byc nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy
ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.

Przykrywamy pergaminem i obciążamy suchymi ziarnami
fasoli. Ja akurat w domu nie miałam
fasoli przykryłam jęczmieniem.

Następnie pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto wkładamy na środkową szynę, ale na górze włożyłam blachę, tak aby dół był bardziej upieczony ale nie spieczony. W tym czasie w misce mieszamy
ser ricotta z
kozim serem, dodajemy
jajko i mieszamy.

Następnie dodajemy stary
żółty ser i mieszamy.
Cebulę obieramy i kroimy na plastry, następnie rozdrabniamy ją na mniejsze kawałki.
Pomidorki myjemy zostawiając zieloną część dla ozdoby. Zdejmujemy papier z
fasolą. Napełniamy farszem wstępnie upieczone ciasto. Na środku tarty układamy
pomidorki koktajlowe. Natomiast w
krąg układamy plastry
cebuli.

Doprawiamy
solą i
pieprzem. Smarujemy lekko pędzelkiem namoczonym w
oliwie pomidorki. Pieczemy ponownie w temperaturze 200 stopni przez 20 - 30 minut.Smacznego !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionTart with cherry tomatoes and
ricottaIngredients:Pastry:250 g of
flour130 g of butter100 ml waterbutter and
flour to grease
cake panFilling:11 cherry tomatoes250 g
ricotta cheese80 g of a white goat cheese50 g of cheese with a strong flavor1 egg1 onionsalt and pepper to tastePreparation:Using a paddle attachment on a stand mixer or an electric hand mixer or
whisk,
flour, cold butter and pinch of salt. Knead until smooth and elastic. Add the water. Knead into a ball, wrap in cling film and let it rest in the fridge for 60 minutes. Heat oven to 200°C. Remove the pastry from the fridge, knead it, then roll out on a floured surface with a rolling pin. Roll out the pastry on the bottom of a round
cake tin. Puncturing with a knife or fork.
Trim the edges.
Line with parchment paper and with weights. Place in oven for about 15 minutes. Remove from oven. Remove the pie weights. In the meantime, in a bowl, mix the
ricotta cheese with goat cheese, add egg and mix.Then add the grated cheese and mix. Onion peel and cut into slices.Wash the tomatoes, leaving the green part of the decorations. Remove off the paper with beans.We fill pre-baked pie filling. In the middle arrange the cherry tomatoes. Arrange onion slices in a circle. Season with salt and pepper. Smear brush tomatoes soaked in
olive oil. Bake again at 200 degrees for 20 - 30 minutes.