Wykonanie
Scroll down for EnglishBardzo kremowa
tarta, na delikatnym, kruchym spodzie.
Tarta dla miłośników ciekawych połączeń. Intrygujący smak
kardamonu w po ł ą czeniu ze
słodyczą białej czekolady, chyba nikogo nie trzeba przekonywać, dlatego zróbcie koniecznie w domu taką tartę. Nie
powiem jest słodka ale jeśli lubicie
czekoladę, w sam raz.
Tarta jest idealnym
ciastem na pyszne niedzielne śniadanie.Zachęcam do wypróbowania! Sami spróbujcie i napiszcie co o niej myślicie!

Składniki na formę o średnicy 27 cm:Na ciasto brisée:250 g
mąki130 g
masła100 ml
wodymasło i
mąka do wysmarowania formyNa krem:260 g
białej czekolady4,5 g
żelatyny w płatkachziarna z 8
owoców kardamonu300 ml
śmietany kremówkiNa wierzch:
kakaobiała czekoladaPrzygotowanie:Do miski miksera, który
wrabia ciasto wsypujemy
mąkę, dodajemy zimne
masło pokrojone na kawałki, szczyptę
soli oraz lodowatą
wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej
wody, ale dolewaj ją raczej małymi porcjami, po łyżce. W
sumie ja wlałam 100 ml
wody. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.Formę do tarty smarujemy
masłem i posypujemy
maka.Teraz wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym
mąką (rozwałkowane ciasto musi byc nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy
ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy.

Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.

Przykrywamy pergaminem i obciążamy suchymi ziarnami
fasoli. Ja akurat w domu nie miałam
fasoli przykryłam jęczmieniem.

Następnie pieczemy 35- 45 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto wkładamy na środkową szynę, ale na górze włożyłam blachę, tak aby dół był bardziej upieczony ale nie spieczony. W tym czasie namaczamy
żelatynę w niewielkiej ilości zimnej
wody przez 5 minut. Ziarenko
kardamonu obieramy z łuski, ze środka wyciągamy ziarenka i rozgniatamy je na proszek łyżeczką lub w moździerzu.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.

W tym czasie rozgrzewamy
śmietankę z
kardamonem. Mieszamy całość ciągle podgrzewając i czekając aż się rozpuści. Nie zagotowujemy! Wlewamy do
czekolady i wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy
żelatynę i mieszamy aż wszystko się rozpuści. Jeśli używamy
żelatyny w proszku, rozpuszczamy ją w małej miseczce z kilkoma łyżkami gotującej się
śmietanki. Krem przestudzamy i wlewamy na wcześniej przygotowany spód.

Całość wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem oprószamy ciasto
kakao i
białą czekoladą.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionWhite chocolate tart with cardamomIngredients:Pastry:250 g of
flour130 g of butter100 ml waterbutter and
flour to grease
cake panFilling:260 g white chocolate4 . 5 g gelatin in flakes8 grains of cardamom fruit300 ml double creamDecorations:cocoawhite chocolatePreparation:Using a paddle attachment on a stand mixer or an electric hand mixer or
whisk,
flour, cold butter and pinch of salt. Knead until smooth and elastic. Add the water. Knead into a ball, wrap in cling film and let it rest in the fridge for 60 minutes. Heat oven to 200°C. Remove the pastry from the fridge, knead it, then roll out on a floured surface with a rolling pin. Roll out the pastry on the bottom of a round
cake tin. Puncturing with a knife or fork.
Trim the edges.
Line with parchment paper and with weights. Place in oven for about 35-45 minutes. Remove from oven. Remove the pie weights.Meanwhile, soak the gelatine in a bowl of cold water. After 5 minutes or so the leaf gelatine will soften to a slithery sheet. Place the cardamom pods in a mortar or just put them on a cutting ... in the grinder for 30 seconds or so, just until you have a
fine powder. Melt the chocolate in a bain
marie. In the meantime, heat up the cream with cardamom. Mix all still heating and waiting until dissolved. Do not boil!
Pour the chocolate and mix everything together thoroughly. Cool and
pour cream on the bottom of the pastry prepared earlier. Put in the fridge for min. 2 hours. Before serving, sprinkle with cocoa
cake and white chocolate.