Wykonanie
Proponuję kolejne, pyszne danie obiadowe. Tym razem jest to propozycja na
makaron z
dynią, wersja z
boczkiem. Kolorowy, zimowy obiad z patelni dla całej rodziny. Bardzo proste i szybkie danie. Mam nadzieję, że będzie Wam tak bardzo smakował jak mi.

Składniki dla 2 osób:200 g
makaronu penne400 g dyni oczyszczonej2 łyżki
oliwy z oliwek100 g
boczku1 gałązka
rozmarynu1
szalotka100 ml
bulionu50 ml białego
wytrawnego wina1
szalotkasol i
pieprz do smaku2 łyżki
parmezanuPrzygotowanie:W lekko osolonej wodzie gotujemy
makaron al dente, według przepisu na opakowaniu.
Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Myjemy
dynię pod zimną, bieżącą
wodą i kroimy na pół. Usuwamy pestki i włókna za pomocą łyżki. Obieramy ze skórki i kroimy na du ż e kawałki. Kawałki dyni kroimy na ma ł e kawałeczki.
Oliwę wlewamy na rozgrzaną patelnię następnie dodajemy posiekaną
szalotką i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy 200 g pokrojonej w kostkę dyni ę, mieszamy i gotujemy przez kilka minut na dużym ogniu.

Dodajemy
białe wino, mieszamy i pozostawiamy do odparowania. Dodajemy
bulion, szczyptę
soli, odrobinę
pieprzu i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Gotujemy aż
bulion i
wino wyparuje.

Do blendera lub malaksera wkładamy dyni ę .

Miksujemy aż uzyskamy pastę. Na patelnie wrzucamy
boczek. Obsmażamy
boczek razem z posiekanym
rozmarynem. Smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż
boczek będzie lekko podsmażony.

Dodajemy pozostałą pokrojoną w kosteczkę
dynię.

Gotujemy przez 1-2 minuty, cały czas mieszając, a następnie wlewamy 2-3 łyżki
bulionu warzywnego. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Gotujemy przez 5 minut na średnim ogniu pod przykryciem, a ż
dynia będzie ugotowana ale nie rozgotowana. Na samym końcu dodajemy mus z dyni.

Ugotowany
makaron odcedzamy, przekładamy na patelnię i mieszamy, aż cały sos obklei
makaron. Dodajemy
ser parmezan i mieszamy. Doprawiamy do smaku
pieprzem. Natychmiast podajemy.Smacznego !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)