Wykonanie
Scroll down for EnglishJak zmienić tradycyjny kotlet schabowy? Proponuje go podać z
dynią.Kotlet
schabowy z
dynią i
Calvadosem to pyszne danie główne, wzbogacone o kremowy sos powstały przez
śmietanę i
Calvados.
Mięso fajnie łączy się z delikatnością dyni i
Calvadosu. Prawdziwa uczta smaku dla podniebienia.Zapraszam ;-)

Składniki dla 2 osób:2 kotlety
schabowe150 g dyni w
kawa ł kach100 ml
śmietany100 ml
Calvadosu100 ml
wody1 du ż y ząbek
czosnku50 g mas ł a2 małe gałązki
rozmarynusól i
pieprz do smaku
mąka do panierowaniaPrzygotowanie:W dużym rondlu rozpuszczamy
masło, dodajemy
czosnek i gałązki
rozmarynu.
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy w
mące,

następnie smażymy na rozgrzanym
maśle z obu stron.


W międzyczasie obieramy i kroimy na małe kawałki
dynię. Następnie usuwamy kotlety z rondla i trzymamy na talerzu. Do tego samego rondla dodajemy łyżeczkę
masła i wrzucamy kawałki dyni. Mieszamy na dużym ogniu przez 3 minuty.

Stopniowo dodajemy
wodę. Gotujemy aż
woda wyparuje. Dodajemy
Calvados, jak i ten wyparuje dodajemy
śmietanę.


Gotujemy przez parę minut, aż sos lekko zgęstnieje. Przekładamy kotlety
schabowe z powrotem do rondla, gotujemy kilka minut aż nasze kotlety nieco nasiakną sosem.

Podajemy natychmiast.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English version
Pork chop with pumpkin and
CalvadosIngredients for 2 persons:2
pork chops150 g pumpkin in pieces100 ml of cream100 ml
Calvados100 ml of water1 large clove of garlic50 g of butter2 small sprigs of rosemarysalt and pepper to taste
flour for breadingDirections:In a large saucepan, melt butter, add garlic and rosemary sprigs. Coat meat with
flour. Fry both sides until golden brown. In the meantime, peel and cut the pumpkin into small pieces. Then, remove the
chops from the saucepan and keep on a
plate. Add tablespoon butter to same pan. Add toss pieces of pumpkin. Stir for 3 minutes. Gradually add water. Cook until the water evaporates. Gradually add
Calvados. This will evaporate and add cream. Just cook down the sauce in an uncovered saucepan until it's thickened to your liking. Wield
chops back to the saucepan. Cook a few minutes until our
chops a little soaked dressing.
Serve immediately.