ßßß Cookit - przepis na Schabowy z dynią i Calvadosem

Schabowy z dynią i Calvadosem

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Jak zmienić tradycyjny kotlet schabowy? Proponuje go podać z dynią.
Kotlet schabowy z dynią i Calvadosem to pyszne danie główne, wzbogacone o kremowy sos powstały przez śmietanę i Calvados.
Mięso fajnie łączy się z delikatnością dyni i Calvadosu. Prawdziwa uczta smaku dla podniebienia.
Zapraszam ;-)
Składniki dla 2 osób:
2 kotlety schabowe
150 g dyni w kawa ł kach
100 ml śmietany
100 ml Calvadosu
100 ml wody
1 du ż y ząbek czosnku
50 g mas ł a
2 małe gałązki rozmarynu
sól i pieprz do smaku
mąka do panierowania
Przygotowanie:
W dużym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i gałązki rozmarynu. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy w mące,
następnie smażymy na rozgrzanym maśle z obu stron.
W międzyczasie obieramy i kroimy na małe kawałki dynię. Następnie usuwamy kotlety z rondla i trzymamy na talerzu. Do tego samego rondla dodajemy łyżeczkę masła i wrzucamy kawałki dyni. Mieszamy na dużym ogniu przez 3 minuty.
Stopniowo dodajemy wodę. Gotujemy aż woda wyparuje. Dodajemy Calvados, jak i ten wyparuje dodajemy śmietanę.
Gotujemy przez parę minut, aż sos lekko zgęstnieje. Przekładamy kotlety schabowe z powrotem do rondla, gotujemy kilka minut aż nasze kotlety nieco nasiakną sosem.
Podajemy natychmiast.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
In the English version
Pork chop with pumpkin and Calvados
Ingredients for 2 persons:
2 pork chops
150 g pumpkin in pieces
100 ml of cream
100 ml Calvados
100 ml of water
1 large clove of garlic
50 g of butter
2 small sprigs of rosemary
salt and pepper to taste
flour for breading
Directions:
In a large saucepan, melt butter, add garlic and rosemary sprigs. Coat meat with flour. Fry both sides until golden brown. In the meantime, peel and cut the pumpkin into small pieces. Then, remove the chops from the saucepan and keep on a plate. Add tablespoon butter to same pan. Add toss pieces of pumpkin. Stir for 3 minutes. Gradually add water. Cook until the water evaporates. Gradually add Calvados. This will evaporate and add cream. Just cook down the sauce in an uncovered saucepan until it's thickened to your liking. Wield chops back to the saucepan. Cook a few minutes until our chops a little soaked dressing. Serve immediately.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/10/schabowy-z-dynia-i-calvadosem.html