ßßß
Składniki:2 kg pomidorów czerwonych1 kg cukrusok z dwóch cytrynskórka z dwóch cytryn1 cukier waniliowy125 ml grappyPrzygotowanie :Myjemy dokładnie pomidory. Kroimy dowolnie na kawałki. Wrzucamy do wielkiego rondla, zasypujemy cukrem, wlewamy sok z cytryn i dodajemy start ą skórkę z cytryny. Gotujemy tak około 30 minut aż pomidory się rozpadną. Nie muszą być za bardzo rozgotowane. Gdy pomidory są już miękkie przecieramy. Podgrzewam aż masa będzie bardzo gęsta. Na sam koniec dodajemy cukier waniliowy i grappę. Kiedy przecier jest gotowy przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy dżem jeśli chcemy go dłużej przechowywać i mieć pewność, że się nie zepsuje.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionDelicious tomato jamIngredients:2 kg of red tomatoes1 kg of sugartwo lemon juicezest of two lemons1 vanilla sugar125 ml of grappaDirections:Wash the tomatoes. Chop tomatoes into small pieces and pop these into a large pan along with the grated zest, lemon juice and suggar. Bring to the boil and then lower temperature and simmer for 20 minutes. Puree it in a blender and passed through a sieve. Heat up until the mixture is very thick. Let it thicken for about ten to fifteen minutes in medium flame.If you are making larger quantity then it would take longer. Add sugar, vanilla and grappa.When it becomes thick and reaches a saucy consistency switch off. If you do not want lime juice avoid it. Let it cool store in dry glass bottles.