Wykonanie
Scroll down for English
Pomidor jest ubogi w kalorie, zawiera minerały i pierwiastki śladowe. Bogaty w
wodę, jest orzeźwiający, pożywny i "bogaty w smaku".Szkoda, że nie został jeszcze doceniony na słodko. Powiecie
pomidory na słodko ?
Czemu nie! Zobaczmy, czy docenicie go w ten sposób.Wiem, wiem, robi to trochę wrażenie po raz pierwszy. Proszę mi wierzyć, jeśli nie spróbujecie to pożałujecie.Zapraszam ;-)
Składniki:2 kg
pomidorów czerwonych1 kg
cukrusok z dwóch
cytrynskórka z dwóch
cytryn1
cukier waniliowy125 ml grappyPrzygotowanie :Myjemy dokładnie
pomidory. Kroimy dowolnie na kawałki. Wrzucamy do wielkiego rondla, zasypujemy
cukrem, wlewamy
sok z cytryn i dodajemy start ą
skórkę z cytryny. Gotujemy tak około 30 minut aż
pomidory się rozpadną. Nie muszą być za bardzo rozgotowane. Gdy
pomidory są już miękkie przecieramy. Podgrzewam aż masa będzie bardzo gęsta. Na sam koniec dodajemy
cukier waniliowy i grappę. Kiedy przecier jest gotowy przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Pasteryzujemy
dżem jeśli chcemy go dłużej przechowywać i
mieć pewność, że się nie zepsuje.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionDelicious tomato jamIngredients:2 kg of red tomatoes1 kg of sugartwo lemon juicezest of two lemons1 vanilla sugar125 ml of grappaDirections:Wash the tomatoes. Chop tomatoes into small pieces and pop these into a large pan along with the grated zest, lemon juice and suggar. Bring to the boil and then lower temperature and simmer for 20 minutes. Puree it in a blender and passed through a
sieve. Heat up until the mixture is
very thick. Let it thicken for about ten to fifteen minutes in medium flame.If you are making larger quantity then it would take longer. Add sugar, vanilla and grappa.When it becomes thick and reaches a saucy consistency switch off. If you do not want lime juice avoid it. Let it cool store in dry glass bottles.