Wykonanie
Składniki:1 ½ kg zielonych
pomidorów2 łyżki
soli1
cytryna¼ kg
cukru ( do obtaczania)1
cukier waniliowySkładniki na
syrop:1 ¼ kg
cukru¼ litra
wodyWykonanie:
Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki a mniejsze na pól. Usunąć nasiona, posolić i odstawić na 24 godziny. Następnego dnia wypłukać z
soli, a z 1 kg
cukru i
wody ugotować
syrop.
Włożyć wypłukane
pomidory i odstawić na następne 24 godziny. Wyjąć
owoce z
syropu, a
syrop zagotować, dodać resztę
cukru,
sok z cytryny i
cukier waniliowy. Wrzucić do wrzątku
pomidory i gotować do czasu aż staną się szkliste.
Następnie wystudzić, odsączyć, ułożyć luźno na tacy i wstawić do ciepłego piekarnika na kilkanaście minut do obeschnięcia. Obsuszone
pomidory, maczać w cukrze, a gdy zwilgotnieją powtórzyć tą czynność.