Wykonanie
Clafoutis z
truskawkami. Dziś mam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych ciast na clafoutis, czyli na
owoce w cieście. Tym razem
truskawki ale mo ż ecie u ż y ć
owoce jakie chcecie;-)Zapraszam;-)

Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego500 g
truskawek50
płatków migdałowych3 duże
jaja60 gr
cukru250 ml
śmietanki kremówki100 gr
mleka20 gr
skrobi kukurydzanej1
laska waniliiPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania
truskawek. Myjemy i obieramy. W formie układamy papier do pieczenia, a na nim rozkładamy płat
ciasta francuskiego. Bardzo nie lubię niedopieczonego
ciasta francuskiego, które jeszcze surowe wypełnia się wilgotnym farszem. Ciasto wówczas staje się gumowate i
traci cały urok. Zawsze podpiekam spód z ciasta i dopiero później wypełniam je nadzieniem. Podgrzewamy piekarnik do 200°C. Formę wykładamy
ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta. Przykrywamy pergaminem i obciążamy suchymi ziarnami
fasoli. Ja akurat w domu nie miałam
fasoli przykryłam jęczmieniem. Następnie pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto wkładamy na środkową szynę, ale na górze włożyłam blachę, tak aby dół był bardziej upieczony ale nie spieczony.W międzyczasie szykujemy ciasto. Ubijamy
jajka z
cukrem,
skrobi ą i szczyptą
soli. Dodajemy
mleko,
śmietankę i
wanilię. Układamy pokrojone na pół
truskawki na dnie, wlewamy na nie ciasto. Posypujemy
płatkami migdałowymi. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i po ostygnięciu posypujemy
cukrem pudrem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)