Wykonanie

Składniki:Ciasto250 g
mąki pszennej z pełnego przemiału140 g zimnego
masła2 czubate łyżki
cukru pudru1
żółtko1 - 2 łyżki zimnej
wodyKrem250 ml
mleka (2-3,2%)3
żółtka20 g
mąki pszennej lub
skrobię kukurydzaną50 g drobnego
cukruziarenka z połowy
laski waniliiWierzchok. 500 g
truskawek2 łyżki
płatków migdałów uprażonychDo miski wsypać
mąkę, pokrojone na kawałki
masło,
cukier puder i
żółtko. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą. W miarę potrzeby dodać
wodę. Z ciasta uformować kulę i odłożyć do lodówki na około 45 minut. Po tym czasie, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przełożyć do wcześniej przygotowanej formy na tarte. Zrobić widelcem dziurki w cieście i ponownie włożyć do lodówki, na około 30 minut.Piec w temperaturze 200°C, na około 20 minut.
Mleko gotować z ziarenkami i
laską wanilii. Gdy się zagotuje, odstawić z palnika. Następnie ubić
żółtka z
cukrem na puszystą i jednolitą masę.Wyjąć
laskę wanilii i do gotowej masy powoli dodać cienkim strumykiem
mleko i na koniec dodać
mąkę, dokładnie wymieszać trzepaczką, aż masa będzie jednolita.Masę przelać do garnka z grubym dnem i na wolnym ogniu gotować (cały czas mieszając) do momentu, gdy masa zgęstnieje (może to trwać nawet 10 minut). Masę przełożyć na ostudzony spód.Pokroić
truskawki w plastry i ułożyć je na kremie, na koniec posypać uprażonymi
płatkami migdałów.














SMACZNEGO!