ßßß Cookit - przepis na TARTA z truskawkami

TARTA z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto
250 g mąki pszennej z pełnego przemiału
140 g zimnego masła
2 czubate łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 - 2 łyżki zimnej wody
Krem
250 ml mleka (2-3,2%)
3 żółtka
20 g mąki pszennej lub skrobię kukurydzaną
50 g drobnego cukru
ziarenka z połowy laski wanilii
Wierzch
ok. 500 g truskawek
2 łyżki płatków migdałów uprażonych
Do miski wsypać mąkę, pokrojone na kawałki masło, cukier puder i żółtko. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą. W miarę potrzeby dodać wodę. Z ciasta uformować kulę i odłożyć do lodówki na około 45 minut. Po tym czasie, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przełożyć do wcześniej przygotowanej formy na tarte. Zrobić widelcem dziurki w cieście i ponownie włożyć do lodówki, na około 30 minut.
Piec w temperaturze 200°C, na około 20 minut.
Mleko gotować z ziarenkami i laską wanilii. Gdy się zagotuje, odstawić z palnika. Następnie ubić żółtka z cukrem na puszystą i jednolitą masę.
Wyjąć laskę wanilii i do gotowej masy powoli dodać cienkim strumykiem mleko i na koniec dodać mąkę, dokładnie wymieszać trzepaczką, aż masa będzie jednolita.
Masę przelać do garnka z grubym dnem i na wolnym ogniu gotować (cały czas mieszając) do momentu, gdy masa zgęstnieje (może to trwać nawet 10 minut). Masę przełożyć na ostudzony spód.
Pokroić truskawki w plastry i ułożyć je na kremie, na koniec posypać uprażonymi płatkami migdałów.
SMACZNEGO!
Źródło:http://kokoszkoland.blogspot.com/2014/03/wiosna-juz-sie-dobrze-zadomowia-sie-w.html