Wykonanie
Pizza fritta, czyli pizza smażona, jest jedną z najstarszych i bardzo lubianych pizz w Neapolu. Pierwsza pizza na świecie była pizzą smażoną i to jest wystarczający powód by j ą spróbować.
Składniki na 6 małych pizz:430 kg
mąki250 ml ciepłej
wody3 gr
drożdży instant lub 9 gr świeżych15 gr
soli1/2 łyżeczki
cukruolej do smażeniadodatki do pizzy
mozzarellasos pomidorowyoregano1 ł y ż ka
oliwyPrzygotowanie:Najpierw ważymy wszystkie składniki. Do
drożdży dodajemy łyżeczkę
cukru, zalewamy połową letniej
wody. Czekamy aż zaczyn zacznie pracować - rosnąć. Odstawiamy na 10 minut, aż się spienią. Do wyrabiania ciasta używam maszyny do
chleba.Wsypujemy do maszynki przesianą
mąkę,
wodę dodajemy
drożdże. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej
oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania na 1 1/2 godziny. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeśli po zagłębieniu na chwilę w nie palca pozostaje w nim dziura (czas rośnięcia ciasta może się zmieniać w zależności od pogody - na nią bowiem reagują
drożdże).
Posypujemy stolnicę/ stół
mąka (lekko), wywalamy wyrośnięte ciasto, zagniatamy lekko i formujemy kulki,(każda około 100 gr), pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Rozgrzewamy
olej, kulki ciasta rozciągamy w dłoniach na placek średnicy 10-13 cm i smażymy w głębokim
oleju, obracając.Smażymy każdy placek na dobrze rozgrzanym
oleju, przekładamy na papierowy ręcznik i osuszamy z tłuszczu.
Każdą pizzę smarujemy
sosem pomidorowym, układamy na niej kawałki
mozzarelli i posypujemy
suszonym oregano (opcjonalnie).
Jak chcecie mo ż ecie w ł o ż y ć na moment do piekarnika, by
ser się rozpuścił. Ja tego nie robię,wolę zjeść tak.Smacznego!