ßßß
Składniki na 6 małych pizz:430 kg mąki250 ml ciepłej wody3 gr drożdży instant lub 9 gr świeżych15 gr soli1/2 łyżeczki cukruolej do smażeniadodatki do pizzymozzarellasos pomidorowyoregano1 ł y ż ka oliwyPrzygotowanie:Najpierw ważymy wszystkie składniki. Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru, zalewamy połową letniej wody. Czekamy aż zaczyn zacznie pracować - rosnąć. Odstawiamy na 10 minut, aż się spienią. Do wyrabiania ciasta używam maszyny do chleba.Wsypujemy do maszynki przesianą mąkę, wodę dodajemy drożdże. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania na 1 1/2 godziny. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeśli po zagłębieniu na chwilę w nie palca pozostaje w nim dziura (czas rośnięcia ciasta może się zmieniać w zależności od pogody - na nią bowiem reagują drożdże).
Posypujemy stolnicę/ stół mąka (lekko), wywalamy wyrośnięte ciasto, zagniatamy lekko i formujemy kulki,(każda około 100 gr), pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Rozgrzewamy olej, kulki ciasta rozciągamy w dłoniach na placek średnicy 10-13 cm i smażymy w głębokim oleju, obracając.Smażymy każdy placek na dobrze rozgrzanym oleju, przekładamy na papierowy ręcznik i osuszamy z tłuszczu.
Każdą pizzę smarujemy sosem pomidorowym, układamy na niej kawałki mozzarelli i posypujemy suszonym oregano (opcjonalnie).
Jak chcecie mo ż ecie w ł o ż y ć na moment do piekarnika, by ser się rozpuścił. Ja tego nie robię,wolę zjeść tak.Smacznego!