ßßß
Składniki:1 kg cebuli400 ml armagnac lub sherry90 gr masła2 ząbki czosnku1 ł y ż ka cukru40 gr m ą ki1 litr bulionu (lub wody)2 li ś cie laurowesól i świeżo zmielony pieprzdodatkowo – kilka kromek chleba / bagietki + starty ser (typu Comte lub gruyère)Przygotowanie:Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki.
Mas ł o rozgrzewamy w garnku / rondlu o grubym dnie, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy ją na średnim ogniu (mieszając tylko od czasu do czasu, by się nie przypaliła) przez ok. 25-30 minut aż stanie się szklista.
Dodajemy li ś cie laurowe i czosnek rozgnieciony dłonią. Następnie dodajemy cukier i oprószamy lekko mąką cały czas mieszając. Zalewamy armaniakiem. Dopełniamy wodą/wywarem. Gotujemy 1/2 godz., dodając sól i świeżo zmielony pieprz.
Kromki chleba lub bagietki grillujemy (w piekarniku, tosterze lub na patelni), zupę wlewamy do miseczek, nakładamy grzanki, posypujemy je serem i zapiekamy kilka minut w piekarniku pod rozgrzanym grillem, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.

Podajemy natychmiast.