ßßß
Składniki na 8 fritell e :500 gr mąki250 ml mleka7 gr drożdży instant60 gr masła1 ł y ż ka oliwyskórka z 1 cytryny10 gr soli50 gr cukrucukier waniliowy1 litr oleju do smażeniacukier kryształowy do posypaniaPrzygotowanie:Mleko lekko podgrzewamy, odlewamy kilka łyżek do miseczki, dodajemy skórkę otartą z cytryny, sól i cukier. Zdejmujemy z ognia. W miseczce zalewamy kilkoma łyżkami mleka rozkruszone drożdże ze szczyptą cukru . Czekamy aż zaczyn zacznie pracować - rosnąć. Do miski miksera wlewamy mleko z cytryną i drożdże. Dodajemy trochę mąki i lekko mieszamy.
Wyrabiamy ciasto, dodając resztę mąki, wanilinę, oliwę i masło pokrojone w kawałeczki. Jeżeli wyrabiamy ręcznie około 15 minut, jeżeli maszynką 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Formujemy kulę, wkładamy do miski posmarowanej oliwą. Wierzch ciasta smarujemy odrobiną oleju, co zapobiega wysychaniu podczas rośnięcia, przykrywamy.
Pozostawiamy na 1,5 godz. Posypujemy stolnicę/ stół mąka (lekko), wywalamy wyrośnięte ciasto, zagniatamy lekko i formujemy kulki,(każda około 100 gr), pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.
Rozgrzewamy olej, kulki ciasta rozciągamy w dłoniach na placek średnicy 12-15 cm i smażymy w głębokim oleju, obracając .



Usmażone frittelle obtaczamy w cukrze kryształowym . Najlepiej smakują jeszcze gorące.