Wykonanie
Brownie na śniadanie! Tym razem nie włączyłam piekarnika, a przygotowałam już wcześniej ciasto, które nie wymaga pieczenia. Lepkie, gliniaste brownie z
awokado i
banana pełne
kakao i
gorzkiej czekolady .
Słodycz oczywiście uzyskuję z pomocą
daktyli . Do tego orzechowa nuta w postaci mielonych
orzechów laskowych oraz musu z ich udziałem. Rozpływało się w ustach, po prostu rozkosz dla podniebienia, a do tego pełna zdrowia!
‚surowe’
orzechowe brownie z
awokado i
banana z kawałkami
gorzkiej czekolady 99% podane z
jagodami goji‚raw’ hazelnut brownie with
avocado,
banana and dark chocolate 99% served with goji berries
Składniki:1/2 dojrzałego średniego
awokado1/2 średniego dojrzałego
bananałyżka naturalnego
kakaomielona
waniliakilka suszonych lub świeżych
daktyli (posiekane)łyżeczka
soku z cytrynyposiekana
gorzka czekolada (tu: 99%)kopiasta łyżeczka musu z
orzechów laskowychkopiasta łyżeczka mielonych
orzechów laskowychłyżka mielonego (złotego)
siemienia lnianego1/2 szklanki
mąki (owsiana + łyżka
mąki kokosowej bio)
Banana,
awokado,
daktyle,
kakao,
czekoladę,
wanilię oraz mus
orzechowy zmiksować na gęsty krem. Następnie bardzo dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Gotowe ciasto przełożyć do dowolnych foremek (najlepiej silikonowych; inne wysmarować lekko
olejem kokosowym). Formować mokrą łyżką (aby ciasto się do niej nie kleiło). Wstawić na noc do lodówki. Rano brownie powinno z łatwością odchodzić od foremek. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!*Używając innych mąk należy pamiętać, aby była ona jadalna również na surowo.Nie wiem jak Wy, ale ja ostatnio bardzo dobrze się wysypiam. Pewnie dlatego, że jestem bardzo zmęczona po całym dniu. Sen jest ważny, potrzebny by dobrze funkcjonować. Od razu dzień wydaje się lepszy, gdy człowiek wstaje wyspany, pełen energiiMiłego czwartku!