ßßß

orzechowo-batatowa owsianka z płatkami jaglanymi, cynamonem i daktylami pieczona w słodkim ziemniakupeanut butter-sweet potato oatmeal with millet flakes, cinnamon and dates baked in sweet potatoSkładniki:3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki płatków jaglanychłyżka siemienia lnianegocynamonposiekane, świeże daktyle (lub suszone, bez pestek)1/2 szkl. mleka roślinnego (tu: owsiane)połowa dużego batata (dokładnie umyty)kopiasta łyżka masła orzechowegoposiekana gorzka czekolada (tu: 92%, dowolna ilość)Płatki wymieszać z siemieniem, cynamonem i daktylami, zalać na noc mlekiem. Wieczorem, by przyspieszyć przygotowywanie rano – upiec słodkiego ziemniaka do miękkości (nakłuć go lekko nożem i zawinąć w folię) w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 40-45 min. Ostudzić i wstawić do lodówki. Rano wydrążyć środek (zostawiając trochę na ‚dnie’ i bokach, a resztę rozgnieść na puree, które wymieszać z owsianką. Dodać do niej resztę składników tzn. masło orzechowe i czekoladę. Przełożyć do wydrążonego ziemniaka (reszta do kokilki wysmarowanej olejem kokosowym) i piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 25-30 min. Smacznego!Pogoda tak piękna, naprawdę chce się żyć, jeszcze bardziejHumor dopisuje, a w kuchni się dzieje – chleb rośnie, pasztet się piecze, owsianka na śniadanie, do plecaka ZmianyZmiany… i choć wiele czasu poświęcam nie tylko nauce to na nią czas też zawsze jest. To lubię, równowaga zachowana, pogodne dniPrzyjemnej środy!