Wykonanie
Czekoladowy burak ? Tak! Pewnie dobrze znacie już to połączenie. Dla mnie jest ono jednym z najlepszych jakie próbowałam, także chętnie do niego wracam. Dziś do garnka z owsianką dodałam jeszcze wiórki
kokosa oraz słodkie świeże
daktyle . Owsianka nie tylko z
płatków owsianych, ale i tych z
amarantusa . Gęsta, o budyniowej konsystencji. Podana z musem z
orzechów laskowych, który w połączeniu z
burakiem właśnie smakuje mi najbardziej. Porządna dawka
kakao z rana dziś szczególnie mile widziana
czekoladowo-kokosowa budyniowa owsianka buraczana (na
mleku owsianym) z świeżymi
daktylami podana z musem z
orzechów laskowychchocolate-coconut
pudding beetroot oatmeal (with oat milk) with fresh dates served with hazelnut mousseSkładniki:4 łyżki
płatków owsianych2 łyżki
płatków z
amarantusa4 świeże
daktyle (wypestkować!; lub suszone)kopiasta łyżeczka naturalnego
kakaomielona
waniliaszklanka
mleka roślinnego (tu: owsiane)2-3 łyżki puree z pieczonego
burakadowolna ilość
gorzkiej czekolady (tu: kostka 92%)łyżeczka budyniu
czekoladowego (tu: bezglutenowy) + 1/4 szkl. mleka/wody
Płatki wymieszać z
daktylami,
kakao oraz
wanilią i zalać na noc
mlekiem. Rano gotować do gęstości z puree buraczanym oraz
czekoladą. Pod koniec wlać wymieszany z
mlekiem lub
wodą budyń, gotować jeszcze chwilę. Przełożyć do miseczki i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Tak blisko spełnienia jednego z marzeń. Człowiek od razu potrafi znaleźć w
sercu jeszcze więcej radości. Nie umiem się doczekać, ale cierpliwa
będę. Wszystko w swoim czasie 😉Miłego piątku!