ßßß

kakaowo-sezamowy krem z ciecierzycy z gorzką czekoladą 99%, syropem klonowym oraz sezamem podany z bananem i kiwicocoa-sesame chickpea cream served with dark chocolate 99%, maple syrup and sesame seeds served with banana and kiwiSkładniki:
ok. 60g suchej ciecierzycyłyżka naturalnego kakaokostka gorzkiej czekolady (tu: 99%)łyżka syropu klonowegołyżka tahinimielona waniliaok. 1/4 szklanki mleka roślinnego (tu: sojowe)Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie z szczyptą sody, najlepiej cały dzień. Następnie opłukać i ugotować do miękkości – ma być miękka, maślana. Opłukać, ostudzić. Następnie (już rano, choć można też przygotować całość wieczorem) zmiksować ją z kakao, czekoladą, tahini oraz syropem na gładki, bardzo gęsty krem. Potem dolać mleko i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Przełożyć do miseczki i podawać z dowolnymi dodatkami – tu: banan, kiwi, syrop klonowy, łyskane ziarna sezamu i gorzka czekolada. Smacznego!Przy okazji gotowania ciecierzycy w drugim garnku była biała fasola . Wykorzystałam ją jednak w inny sposób – jako smalec na szkolne kanapki! Tak, wiele kontrowersji wywołuje ta nazwa, już nie raz czytałam sprzeciw. Aczkolwiek mi się podoba. I tak jak nigdy w życiu nie wzięłabym do ust smalcu zwierzęcego to ten wegański po prostu smakuje obłędnie i oczywiście jest o wiele zdrowszy – polecam! To kolejny przepis z książki Jadłonomia, tutaj też go znajdziecie. Marta po prostu jest MISTRZYNIĄ roślinnej kuchni
wegański smalec z suszoną śliwką (na domowym chlebie żytnim)vegan „lard” with dried plums (with homemade rye bread)Dziś byłoby, a w zasadzie można powiedzieć, że jest 1000 śniadanie z Wami! Choć nie numeruję postów to kiedyś z ciekawości to obliczyłam i tak w kalendarzu 18 marca zaskoczyła mnie ta liczba. Kupa czasu już minęła, a ja zmieniłam się i to bardzo. Cieszę się, że jest tak jak jest. Gotowanie moją pasją, kuchnię roślinną mam w serduchu, a fotografia sprawia mi przyjemność. Czego chcieć więcej?Do tego, Wy codziennie mnie odwiedzacie i tak miło piszecie, że zawsze mam powód by się uśmiechać. Dziękuję!Miłego dnia!