ßßß
pęczakowy krem marchew-kokos-banan z cynamonem i maca podany z musem z orzechów laskowych oraz chipsami bananowymipearl barley carrot-coconut-banana cream with cinnamon and maca served with hazelnut mousse and banana chipsSkładniki:4 łyżki kaszy jęczmiennej pęczak
szklanka wody1/3 szklanki mleka owsianegocynamon (tu: Cejloński)5 łyżek mleczka kokosowegokopiasta łyżeczka wiórek kokosowychłyżeczka cukru kokosowegołyżeczka proszku z korzenia macadojrzały bananmarchew starta na tarceKaszę najlepiej ugotować poprzedniego dnia, wieczorem – ostudzić i wstawić na noc do lodówki. Rano dodać pozostałe składniki i wszystko bardzo dokładnie zmiksować. Przełożyć do miseczki i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Lubicie zapiekanki? Ja muszę przyznać, że bardzo rzadko je jadam. Wczoraj jednak postanowiłam stworzyć zdrowszą i oczywiście wegańską wersję. Wykorzystałam identyczne składniki jak te, z którymi przygotowałam makaron z poprzedniego wpisu. Najpierw wszystko usmażyłam (dodatkowo z startą marchewką), przełożyłam na bułkę i do piekarnika na 200 stopni ok. 15 – 20 min. Całość posypałam wegańskim serem czyt. płatkami drożdżowymi 😉 Chrupiące i smaczne, polecam!
orkiszowe zapiekanki z szpinakiem, marchewką, pieczarkami oraz suszonymi pomidorami posypane płatkami drożdżowymi i pestkami dynibaked spelt bun with spinach, carrot, mushrooms and dried tomatoes sprinkled with yeast flakes and pumpkin seedsCzas ostatnio mija mi zdecydowanie zbyt szybko! Mamy wolne, więc pewnie dlatego. Korzystam z niego jak najlepiej mogę, ale bez jakiś wielkich szaleństw – po mojemu, spokojnie i przyjemnie… Może by tak wypad do kina?! Jestem na TAKMiłego czwartku!