ßßß
Składniki:1 cebula pokrojona w kostkę2 łyżki masła1 średnia kapusta4 jabłka4 szklanki bulionu wołowegosól,pieprz1/3 szklanki śmietany*koperek1/4 szklanki octu winnego2 łyżeczki soku z cytryny
Dwa jabłka obierz i pokrój w kostkę,resztę jabłek zetrzyj na tarce (bez obierania skórki)W garnku rozpuść masło,dodaj cebulę i zeszklij na złoty kolor.Dodaj jabłka pokrojone w kostkę,i smaż do momentu aż jabłka zrobią się miękkie.Po tym czasie dodaj kapustę i duś około 5 do 6 minut,od czasu do czasu mieszając.Do kapusty dodaj ocet winny i podduś jeszcze przez chwilę. Dodaj bulion,sól i pieprz do smaku.Zupę zagotuj po czym zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok 15 minut.W między czasie do startych jabłek dodaj sok z cytryny,wymieszaj i odstaw.Gotową zupę przelej do miseczek,na wierz ułóż starte jabłka i odrobinę koperku.*zupę możecie podać ze śmietaną