ßßß Cookit - przepis na Ciastka owsiane z migdałami i morelami

Ciastka owsiane z migdałami i morelami

nazwa

Wykonanie

Niezwykle pyszne wegańskie, bezglutenowe c iastka owsiane z migdałami i morelami . Mała słodycz bez dodatku rafinowanego cukru, która pomoże przetrwać trudny czas i doda pozytywnej energii nawet w najbardziej deszczowy dzień.
Marzec. Miesiąc, w którym zima wciąż walczy z wiosną, nie pozwalając jej przyjść. Ostatnie dni były piękne, a niestety dziś powrócił śnieg. Nie wiem, jak Wy, ale ja pomimo wszystko w powietrzu czuję nadchodzącą wiosnę. Nie umiem tego określić, ale ten specyficzny zapach powietrza, jego wilgotność, świeżość, mówi mi, że niedługo skończy się zima. Mieszkam na obrzeżach miasta, w lesie. Tu widać każdą, choć najmniejszą zmianę w przyrodzie. Uwielbiam ten czas. Dni stają się coraz dłuższe, słońce coraz łaskawiej obdarowuje swoimi promieniami. Pogoda częściej zachęca by wyjść z domu - na spacer, pobiegać czy na rower. Rozleniwieni po zimie potrzebujemy odbudowania naszych kondycji, a także zdrowego jedzenia, które pomoże nam się zmierzyć z tzw. przesileniem wiosennym. Zapewniam, że jeśli zadbamy, aby na naszym talerzu znalazły się pełnowartościowe produkty, wszelkiego rodzaju wczesnowiosenne chandry będą nam obce. Dziś na blogu przestawiam Wam jeden z moich ostatnich przepisów na coś słodkiego, a jednocześnie zdrowego . W tych małych ciasteczkach kryję się masa pozytywnej energii, która pomoże Wam przetrwać niejeden "gorszy dzień". W dodatku, są tak pyszne, że mogą spokojnie konkurować ze sklepowymi słodyczami. Na pewno przewyższą je swoim wyjątkowym smakiem. Nie ma co więcej pisać, trzeba spróbować. Poniżej przepis na wyjątkowe ciastka owsiane z migdałami i suszonymi morelami - w 100 % wegańskie, bezglutenowe i bez dodatku rafinowanego cukru .
Bezglutenowe wegańskie
(ok. 20 sztuk)
- 100 g bezglutenowych płatków owsianych
- 100 g mąki gryczanej
- 100 ml płynnego oleju kokosowego
- 80 g miodu (w wersji wegańskiej syropu z agawy)
- 60 g podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
- 150 g posiekanych w większą kostkę suszonych moreli (najlepiej ekologicznych, niesiarkowanych)
- 2 łyżeczki rumu
- 3-4 krople esencji migdałowej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej / bezglutenowego proszku do pieczenia
- 5-6 łyżek roślinnego mleka, najlepiej migdałowego (tak, by masa nie była zbyt sucha i się ładnie kleiła)
- szczypta soli
Nastawiam piekarnik na 180 st. C.
W dużej misce mieszam wszystkie suche składniki.
Dodaję miód (bądź syrop z agawy) i olej. Dokładnie mieszam. Jeśli ciasto jest zbyt suche - dodaję mleko roślinne.
Na blachę wykładam papier do pieczenia . Z ciasta robię kulki, układam je na blaszce i spłaszczam, by uzyskać kształt ciastek.
Wstawiam ciasteczka do piekarnika i piekę ok. 15-20 min.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/03/bezglutenowe-ciastka-owsiane-z-migdaami.html