Wykonanie
Niezwykle pyszne wegańskie, bezglutenowe c
iastka owsiane z
migdałami i
morelami . Mała
słodycz bez dodatku rafinowanego
cukru, która pomoże przetrwać trudny czas i
doda pozytywnej energii nawet w najbardziej deszczowy dzień.Marzec. Miesiąc, w którym zima wciąż walczy z wiosną, nie pozwalając jej przyjść. Ostatnie dni były piękne, a niestety dziś powrócił śnieg. Nie wiem, jak Wy, ale ja pomimo wszystko w powietrzu czuję nadchodzącą wiosnę. Nie umiem tego określić, ale ten specyficzny zapach powietrza, jego wilgotność, świeżość,
mówi mi, że niedługo skończy się zima. Mieszkam na obrzeżach miasta, w lesie. Tu widać każdą, choć najmniejszą zmianę w przyrodzie. Uwielbiam ten czas. Dni stają się coraz dłuższe, słońce coraz łaskawiej obdarowuje swoimi promieniami. Pogoda częściej zachęca by wyjść z domu - na spacer, pobiegać czy na rower. Rozleniwieni po zimie potrzebujemy odbudowania naszych kondycji, a także zdrowego jedzenia, które pomoże nam się zmierzyć z tzw. przesileniem wiosennym. Zapewniam, że jeśli zadbamy, aby na naszym talerzu znalazły się pełnowartościowe produkty, wszelkiego rodzaju wczesnowiosenne chandry będą nam obce. Dziś na blogu przestawiam Wam jeden z moich ostatnich przepisów na coś słodkiego, a jednocześnie zdrowego . W tych małych ciasteczkach kryję się masa pozytywnej energii, która pomoże Wam przetrwać niejeden "gorszy dzień". W dodatku, są tak pyszne, że mogą spokojnie konkurować ze sklepowymi
słodyczami. Na pewno przewyższą je swoim wyjątkowym smakiem. Nie ma co więcej pisać, trzeba spróbować. Poniżej przepis na wyjątkowe
ciastka owsiane z
migdałami i
suszonymi morelami - w 100 % wegańskie, bezglutenowe i bez dodatku rafinowanego
cukru .

Bezglutenowe wegańskie(ok. 20 sztuk)- 100 g bezglutenowych
płatków owsianych- 100 g
mąki gryczanej- 100 ml płynnego
oleju kokosowego- 80 g
miodu (w wersji wegańskiej
syropu z agawy)- 60 g podprażonych na suchej patelni
płatków migdałowych- 150 g posiekanych w większą kostkę
suszonych moreli (najlepiej ekologicznych, niesiarkowanych)- 2 łyżeczki
rumu- 3-4 krople esencji migdałowej- 2 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej / bezglutenowego
proszku do pieczenia- 5-6 łyżek roślinnego
mleka, najlepiej
migdałowego (tak, by masa nie była zbyt sucha i się ładnie kleiła)- szczypta
soliNastawiam piekarnik na 180 st. C.W dużej misce mieszam wszystkie suche składniki.Dodaję
miód (bądź
syrop z agawy) i
olej. Dokładnie mieszam. Jeśli ciasto jest zbyt suche - dodaję
mleko roślinne.Na blachę wykładam papier do pieczenia . Z ciasta robię kulki, układam je na blaszce i spłaszczam, by uzyskać kształt
ciastek.Wstawiam
ciasteczka do piekarnika i piekę ok. 15-20 min.Smacznego!