ßßß
masło(ok. 400 g)- 60 g kaszy jaglanej- 200 ml ekologicznej śmietanki sojowej- 100 ml oleju kokosowego- 75 ml oleju rzepakowego lub winogronowego (masło będzie bardziej delikatne w smaku, idealne do dań słodkich), ewentualnie ryżowego- sól do smaku (u mnie 1/2 łyżeczki) - ja używam soli himalajskiej- sok z cytryny do smaku (u mnie 2 łyżeczki)- 1-2 łyżeczki płatków drożdżowychKaszę jaglaną gotuję w wodzie do miękkości wedle podstawowego przepisu.W malakserze blenduję kaszę jaglaną ze śmietanką sojową, solą, sokiem z cytryny i płatkami drożdżowymi.W międzyczasie w garnuszku rozpuszczam olej kokosowy i łączę go z olejem rzepakowym.Ponownie uruchamiam blender i tak, jak przy robieniu klasycznego majonezu, cienką strużką wlewam przestudzone oleje (lekko jeszcze ciepłe). Otrzymam w ten sposób puszystą masę. Masło z kaszy jaglanej przekładam do miseczek i wkładam do lodówki (można też od razu go użyć, ale w lodówce odrobinę zgęstnieje).Cudo!Pamiętajcie, że tylko składniki dobrej jakości sprawią, że Wasze wegańskie masło dostarczy Wam multum wartości odżywczych.