ßßß Cookit - przepis na Wegańskie masło z kaszy jaglanej

Wegańskie masło z kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Domowe wegańskie masło z kaszy jaglanej, które nie tylko pysznie smakuje, ale i dostarcza nam mnóstwo wartości odżywczych. Można nim smarować kanapki lub używać, jak normalnego masła - do ciast czy kremów.
Jednym z wielu problemów osób będących na diecie wegańskiej jest poradzenie sobie z brakiem masła . Ja nie miałam takiego problemy, gdyż od dziecka masła ani margaryny nie lubiłam. Nie rozumiałam zdziwienia ludzi, którzy mówili, że chleb z pomidorem bez masła jest suchy i niedobry. Wiem jednak, że wielu z Was kombinuje i głowi się, czym w diecie wegańskiej zastąpić masło. Kupujecie niezbyt zdrowe (kwestia sporna) margaryny czy masła wegańskie. No cóż... może to dobre rozwiązanie, ale dla naszego organizmu niezbyt korzystne. Dlatego postanowiłam zrobić Wam małą niespodziankę i stworzyć domowe masło roślinne z kaszy jaglanej . Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.
masło
(ok. 400 g)
- 60 g kaszy jaglanej
- 200 ml ekologicznej śmietanki sojowej
- 100 ml oleju kokosowego
- 75 ml oleju rzepakowego lub winogronowego (masło będzie bardziej delikatne w smaku, idealne do dań słodkich), ewentualnie ryżowego
- sól do smaku (u mnie 1/2 łyżeczki) - ja używam soli himalajskiej
- sok z cytryny do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
- 1-2 łyżeczki płatków drożdżowych
Kaszę jaglaną gotuję w wodzie do miękkości wedle podstawowego przepisu.
W malakserze blenduję kaszę jaglaną ze śmietanką sojową, solą, sokiem z cytryny i płatkami drożdżowymi.
W międzyczasie w garnuszku rozpuszczam olej kokosowy i łączę go z olejem rzepakowym.
Ponownie uruchamiam blender i tak, jak przy robieniu klasycznego majonezu, cienką strużką wlewam przestudzone oleje (lekko jeszcze ciepłe). Otrzymam w ten sposób puszystą masę. Masło z kaszy jaglanej przekładam do miseczek i wkładam do lodówki (można też od razu go użyć, ale w lodówce odrobinę zgęstnieje).
Cudo!
Pamiętajcie, że tylko składniki dobrej jakości sprawią, że Wasze wegańskie masło dostarczy Wam multum wartości odżywczych.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/02/weganskie-maso-z-kaszy-jaglanej.html