Wykonanie
Domowe wegańskie
masło z
kaszy jaglanej, które nie tylko pysznie smakuje, ale i dostarcza nam mnóstwo wartości odżywczych. Można nim smarować kanapki lub używać, jak normalnego
masła - do ciast czy kremów.Jednym z wielu problemów osób będących na diecie wegańskiej jest poradzenie sobie z
brakiem masła . Ja nie miałam takiego problemy, gdyż od dziecka
masła ani
margaryny nie lubiłam. Nie rozumiałam zdziwienia ludzi, którzy mówili, że
chleb z
pomidorem bez
masła jest suchy i niedobry. Wiem jednak, że wielu z Was kombinuje i głowi się, czym w diecie wegańskiej zastąpić
masło. Kupujecie niezbyt zdrowe (kwestia sporna)
margaryny czy
masła wegańskie. No cóż... może to dobre rozwiązanie, ale dla naszego organizmu niezbyt korzystne. Dlatego postanowiłam zrobić Wam małą niespodziankę i stworzyć domowe
masło roślinne z
kaszy jaglanej . Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.
masło(ok. 400 g)- 60 g
kaszy jaglanej- 200 ml ekologicznej
śmietanki sojowej- 100 ml
oleju kokosowego- 75 ml
oleju rzepakowego lub
winogronowego (
masło będzie bardziej delikatne w smaku, idealne do dań słodkich), ewentualnie
ryżowego-
sól do smaku (u mnie 1/2 łyżeczki) - ja używam
soli himalajskiej-
sok z cytryny do smaku (u mnie 2 łyżeczki)- 1-2 łyżeczki
płatków drożdżowychKaszę jaglaną gotuję w wodzie do miękkości wedle podstawowego przepisu.W malakserze blenduję
kaszę jaglaną ze
śmietanką sojową,
solą,
sokiem z cytryny i
płatkami drożdżowymi.W międzyczasie w garnuszku rozpuszczam
olej kokosowy i łączę go z
olejem rzepakowym.Ponownie uruchamiam blender i tak, jak przy robieniu klasycznego
majonezu, cienką strużką wlewam przestudzone
oleje (lekko jeszcze ciepłe). Otrzymam w ten sposób puszystą masę.
Masło z
kaszy jaglanej przekładam do miseczek i wkładam do lodówki (można też od razu go użyć, ale w lodówce odrobinę zgęstnieje).Cudo!Pamiętajcie, że tylko składniki dobrej jakości sprawią, że Wasze wegańskie
masło dostarczy Wam multum wartości odżywczych.