Wykonanie
Wegańskie
masło z
kaszy jaglanej? Tak, dla mnie to też brzmi dość kosmicznie -
masło to
masło, nie da się go prze cież zrobić z
kaszy... No, ale jak się czegoś nie da to trzeba to sprawdzić :) Z nieukr ytą ciekawością ugotowałam
kaszę jaglaną i zabrałam się za przygotowania. I jakie było moje zdziwienie, gdy ta żółtawa masa faktycznie smakuje jak prawdziwe
masło, z prawdziwego,
krowiego mleka.Wegańskie
masło z
kaszy jag lanejŹródło

60g
kaszy jaglanej200ml
śmietanki sojowej (najlepiej ekologicznej)100ml
oleju kokosowego75ml
oleju rzepakowegosól do smaku2 łyżeczki
soku z cytryny2 łyżeczki
płatków drożdżowych (ja swoje kupiłam TUTAJ)
Kaszę przełóż na sitko, przelej zimną
wodą, a następnie ugotuj w wodzie do miękkości (ok. 15 minut). Po ugotowaniu
kaszę odstaw do przestygnięcia. Następnie zblenduj ją ze
śmietanką,
solą,
sokiem z cytryny oraz
płatkami drożdżowymi. W międzyczasie rozpuść w garnuszku
olej kokosowy i
olej rzepakowy. Następnie cienką strużką wlej przestudzone
oleje do blendującej się
kaszy jaglanej. Gotowe
masło przełóż do słoiczka. Przechowuj je w lodówce.Smacznego :)

