ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe wegańskie bez cukru

Bezglutenowe wegańskie bez cukru

nazwa

Wykonanie

Wyśmienite wegańskie i bezglutenowe limonkowe ciasteczka z kaszy jaglanej, w którym kwaśny smak i aromat limonki idealnie uzupełnia słodycz żurawiny . Dzięki temu, że ciastka te nie zawierają cukru będą idealną i pyszną przekąską dla osób będących na diecie lub po prostu starających się odżywiać zdrowo.
Wiele moich znajomych jest na tzw. wiecznej diecie. Katują się nie jedząc słodkiego, co sprawia, że gubienie zbędnego balastu staję się istną męką. Osobiście uważam, że dieta działa wtedy, kiedy nie podchodzimy do niej jako do tymczasowego, nieprzyjemnego okresu swojego życia. Kiedy po prostu zmieniamy sposób odżywiania - na zawsze, na stałe. Odcięcie się od słodkości także nie skutkuje, szczególnie u osób, które uwielbiają smak słodyczy. A przecież można jeść bardzo słodko, a jednocześnie niskokalorycznie, bezglutenowo i zdrowo . No i najważniejsze - pysznie. No bo przecież jedzenie przede wszystkim musi smakować!
Dlatego dziś mój wpis kieruje przede wszystkim do tych będących na diecie, a kochających słodkości. Chciałabym wprowadzić w ich życie trochę przyjemności w postaci ciasteczek. Wyjątkowych ciasteczek . Nie zawierają one - cukru, tłuszczów trans, mleka, jajek, glutenu . Pomimo tego pozostają pyszne :) Nie należą one do wypieków kruchych. Są miękkie, lekko ciągnące, a zawarty w nich kwaśny smak limonki idealnie uzupełnia się ze słodyczą żurawiny . Ja osobiście uwielbiam je jeszcze ciepłe, dopiero co wyjęte z piekarnika... :)
Limonkowe ciasteczka z kaszy jaglanej z dodatkiem suszonej żurawiny
(ok.18-20 sztuk)
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (150 g suchej kaszy, przed ugotowaniem)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 80 g ksylitolu (można zastąpić cukrem trzcinowym - w tej samej ilości)
- sok z 2 limonek
- skórka otarta z 2 limonek
- 80 g mąki amarantusowej (można użyć gryczanej lub po prostu pszennej, jeśli nie zależy nam, by ciasteczka były bezglutenowe)
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego - można zastąpić sodą lub w ogóle pominąć)
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta soli
- 70 g suszonej żurawiny (ekologicznej, słodzonej cukrem trzcinowym)
Wszystkie składniki, oprócz żurawiny, wkładam do blendera i miksuję na gładką masę.
Do masy wrzucam żurawinę i dokładnie mieszam.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą łyżki (1 łyżka na 1 ciasteczko) wykładam masę (jest dosyć klejąca). Przy pomocy zmoczonej w wodzie dłoni spłaszczam masę, tak by wyszły płaskie ciasteczka o grubości ok. 1 cm.
Tak przygotowane ciasteczka wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 25-30 min. Ciasteczka mają się ładnie zrumienić. Po ostygnięciu lekko twardnieją, jednak nie są kruche. Przeciwnie - ich zaletą jest to, że są miękkie i w pełni oddają smak kaszy jaglanej, podkreślony sokiem z limonki i słodyczą żurawiny.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/02/bezglutenowe-limonkowe-ciasteczka-z.html