Wykonanie
Wyśmienite wegańskie i bezglutenowe
limonkowe ciasteczka z
kaszy jaglanej, w którym kwaśny smak i aromat
limonki idealnie uzupełnia
słodycz żurawiny . Dzięki temu, że
ciastka te nie zawierają
cukru będą idealną i pyszną przekąską dla osób będących na diecie lub po prostu starających się odżywiać zdrowo.Wiele moich znajomych jest na tzw. wiecznej diecie. Katują się nie jedząc słodkiego, co sprawia, że gubienie zbędnego balastu staję się istną męką. Osobiście uważam, że dieta działa wtedy, kiedy nie podchodzimy do niej jako do tymczasowego, nieprzyjemnego okresu swojego życia. Kiedy po prostu zmieniamy sposób odżywiania - na zawsze, na stałe. Odcięcie się od słodkości także nie skutkuje, szczególnie u osób, które uwielbiają smak
słodyczy. A przecież można jeść bardzo słodko, a jednocześnie niskokalorycznie, bezglutenowo i zdrowo . No i najważniejsze - pysznie. No bo przecież jedzenie przede wszystkim musi smakować!Dlatego dziś mój wpis kieruje przede wszystkim do tych będących na diecie, a kochających słodkości. Chciałabym wprowadzić w ich życie trochę przyjemności w postaci
ciasteczek. Wyjątkowych
ciasteczek . Nie zawierają one -
cukru, tłuszczów trans,
mleka,
jajek, glutenu . Pomimo tego pozostają pyszne :) Nie należą one do wypieków kruchych. Są miękkie, lekko ciągnące, a zawarty w nich kwaśny smak
limonki idealnie uzupełnia się ze
słodyczą żurawiny . Ja osobiście uwielbiam je jeszcze ciepłe, dopiero co wyjęte z piekarnika... :)
Limonkowe ciasteczka z
kaszy jaglanej z dodatkiem
suszonej żurawiny(ok.18-20 sztuk)- 2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej (150 g suchej
kaszy, przed ugotowaniem)- 2 łyżki
oleju kokosowego- 80 g
ksylitolu (można zastąpić
cukrem trzcinowym - w tej samej ilości)- sok z 2
limonek- skórka otarta z 2
limonek- 80 g
mąki amarantusowej (można użyć gryczanej lub po prostu pszennej, jeśli nie zależy nam, by
ciasteczka były bezglutenowe)- 3 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia (bezglutenowego - można zastąpić
sodą lub w ogóle pominąć)- 1 płaska łyżeczka
sody- 1/2 łyżeczki mielonego
imbiru- szczypta
soli- 70 g
suszonej żurawiny (ekologicznej, słodzonej
cukrem trzcinowym)Wszystkie składniki, oprócz
żurawiny, wkładam do blendera i miksuję na gładką masę.Do masy wrzucam
żurawinę i dokładnie mieszam.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą łyżki (1 łyżka na 1
ciasteczko) wykładam masę (jest dosyć klejąca). Przy pomocy zmoczonej w wodzie dłoni spłaszczam masę, tak by wyszły płaskie
ciasteczka o grubości ok. 1 cm.Tak przygotowane
ciasteczka wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 25-30 min.
Ciasteczka mają się ładnie zrumienić. Po ostygnięciu lekko twardnieją, jednak nie są kruche. Przeciwnie - ich zaletą jest to, że są miękkie i w pełni oddają smak
kaszy jaglanej, podkreślony
sokiem z limonki i
słodyczą żurawiny.Smacznego!