Wykonanie
Wielu z was jest miłośnikiem Changing Life Bread, czyli
chlebka zmieniającego życie. U mnie na blogu występuje jego wersja bezglutenowa z dodatkiem
kaszy jaglanej. Dziś chciałabym zaoferować wam przepis na
krakersy, które są zrobione podobnie - z samych ziaren, bez dodatku
mąki. Są one nie tylko zdrowe ale chrupiące i pyszne. Stanowią idealną przekąskę
między posiłkami albo świetny dodatek do guacamole. Przepis zaczerpnęłam z jednego z moich ulubionych blogów My New Roots . Do
krakersów można dodać swoje ulubione dodatki - np.
czarnuszkę czy
słodką paprykę. Granice stwarza wam tylko wasza wyobraźnia :)
(1 blaszka)- 140 g pestek
słonecznika- 100 g nasion lnu- 50 g pestek dyni- 50 g nasion
sezamu- 4 łyżki
płatków amarantusa (jeśli nie mamy możemy użyć
płatków jaglanych lub gryczanych)- 150 g
płatków owsianych- 2 łyżki nasion chia- 6 łyżek mielonego
siemienia lnianego- 1 i 1/2 łyżeczki
soli morskiej- 1 łyżka
miodu (w wersji wegańskiej -
syrop z agawy)- 3 łyżki płynnego
oleju kokosowego- ok. 1 i 1/2 szklanki
wodyDo dużej miski wsypuję wszystkie suche składniki i dokładnie mieszam. W drugiej łączę
olej,
miód (
syrop z agawy) i
wodę. Mokre składniki dodaję do tych suchych. Całość dokładnie mieszam. Jeśli masa jest zbyt sucha, by ją mieszać, dodaję 1-2 łyżki
wody.Ucinam dwa kawałki papieru do pieczenia o podobnej wielkości. Na jednym układam kulę z ciasta, przykrywam drugim i za pomocą wałka wałka do ciasta rozwałkowuję ciasto pomiędzy arkuszami.Przekładam oba arkusze z rozwałkowanym
ciastem na blachę do pieczenia. Zdejmuję wierzchnią warstwę i pozostawiam całość na ok. 2 h.Piekarnik nagrzewam do 175 st. C. Wkładam do niego blachę z
ciastem. Po ok. 10 min, wyjmuję ją i za pomocą cienkiej końcówki noża tnę ciasto na trójkąty. Ponownie wkładam je do piekarnika na następne 10 min.Po tym czasie wyjmuję blaszkę, odwracam papier i go zdejmuję. Wkładam
krakersy do piekarnika na kolejne 10-15 min aż ich krawędzie będą rumiane.Ostygnięte
krakersy łamię wzdłuż linii. Przechowuję w szczelnym pojemniku przez ok. 3 tygodnie.Pycha!