ßßß
(1 blaszka)- 140 g pestek słonecznika- 100 g nasion lnu- 50 g pestek dyni- 50 g nasion sezamu- 4 łyżki płatków amarantusa (jeśli nie mamy możemy użyć płatków jaglanych lub gryczanych)- 150 g płatków owsianych- 2 łyżki nasion chia- 6 łyżek mielonego siemienia lnianego- 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej- 1 łyżka miodu (w wersji wegańskiej - syrop z agawy)- 3 łyżki płynnego oleju kokosowego- ok. 1 i 1/2 szklanki wodyDo dużej miski wsypuję wszystkie suche składniki i dokładnie mieszam. W drugiej łączę olej, miód (syrop z agawy) i wodę. Mokre składniki dodaję do tych suchych. Całość dokładnie mieszam. Jeśli masa jest zbyt sucha, by ją mieszać, dodaję 1-2 łyżki wody.Ucinam dwa kawałki papieru do pieczenia o podobnej wielkości. Na jednym układam kulę z ciasta, przykrywam drugim i za pomocą wałka wałka do ciasta rozwałkowuję ciasto pomiędzy arkuszami.Przekładam oba arkusze z rozwałkowanym ciastem na blachę do pieczenia. Zdejmuję wierzchnią warstwę i pozostawiam całość na ok. 2 h.Piekarnik nagrzewam do 175 st. C. Wkładam do niego blachę z ciastem. Po ok. 10 min, wyjmuję ją i za pomocą cienkiej końcówki noża tnę ciasto na trójkąty. Ponownie wkładam je do piekarnika na następne 10 min.Po tym czasie wyjmuję blaszkę, odwracam papier i go zdejmuję. Wkładam krakersy do piekarnika na kolejne 10-15 min aż ich krawędzie będą rumiane.Ostygnięte krakersy łamię wzdłuż linii. Przechowuję w szczelnym pojemniku przez ok. 3 tygodnie.Pycha!