ßßß Cookit - przepis na Klasyczny kokosowy dal

Klasyczny kokosowy dal

nazwa

Wykonanie

Brrr... zimno! Coraz mocniej czuć jesień. Nie ukrywam, że wcale mi się to nie podoba. W takich chwilach najchętniej skuliłabym się pod ciepłym kocem i poczekała do wiosny. Niestety, nie jestem niedźwiadkiem (choć z racji mojej słabości do słodyczy można by się było nad tym dłużej zastanowić ;p). Na szczęście, w takich chwilach ratuje mnie moja druga połówka, która jest mistrzem dań jednogarnkowych. Nie ma nic lepszego niż miska jego rozgrzewającej dal, którą zwykle łapczywie jem jeszcze gorącą, parząc sobie przy tym język. W takich chwilach zima i jesień mi nie straszna :)
(3-4 porcje)
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (wielkości ząbka czosnku)
- 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórek w sosie pomidorowym
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 płaska łyżeczka nasion kuminu utartych w moździerzu
- 1/3 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- sól, pieprz
- olej roślinny
- do podania: świeża kolendra
Pokrojone w kostkę cebule podsmażam na oleju roślinnym. Kiedy się zeszklą dodaję drobno posiekany imbir i czosnek.
Po 2-3 min dodaję puszkę pomidorów, czerwoną soczewicę i przyprawy. Całość gotuję pod przykryciem. W trakcie gotowanie podlewam w razie potrzeby wodą.
Po 10 min dodaję mleczko kokosowe i dokładnie mieszam. Gotuję jeszcze 10-15 min, do miękkości soczewicy. Jeśli nasz dal jest zbyt rzadki, odparowuję nadmiar płynu.
Próbuję i w razie potrzeby doprawiam do smaku. Podaję ze świeżą kolendry.
Smacznego!
Zobacz także: Potrawka z soczewicy i cieciorki. Wegańska bomba białkowa!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/09/klasyczny-kokosowy-dal.html