ßßß
wegańska bezglutenowa- 1/2 kg świeżego młodego bobu- 1 puszka zielonego groszku (ok. 250 g) - odsączonego z zalewy- garść listków świeżej kolendry- garść listków świeżej bazylii- 1 obrany i posiekany ząbek czosnku- 1 łyżka pasty tahina- 4-5 łyżek soku z cytryny (do smaku)- 5 łyżek wody- 6 łyżek dobrej jakości oliwy- sól, pieprz (do smaku)Bób moczę ok. 15 min. w zimnej wodzie. Następnie gotuję go do miękkości pod przykryciem - ok. 10 min. Ugotowany bób przelewam zimną wodą, obieram i pozostawiam do ostygnięcia.Bo miski wrzucam ugotowany bób i pozostałe składniki. Lepiej na początku wlać mniej soku z cytryny, a potem ewentualnie zwiększyć jego ilość.Wszystko blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam do smaku. Idealnie pasuję z gałązką świeżego koperku i domowym chlebem na zakwasie .Smacznego!