Wykonanie
Wczoraj był domowy
chleb, więc dziś
pora na coś idealnego do niego - pyszną zieloną pastę z
bobu i
zielonego groszku. Gwarantuję, zachwyci nie tylko kolorem, ale i smakiem.

wegańska bezglutenowa- 1/2 kg świeżego młodego
bobu- 1 puszka
zielonego groszku (ok. 250 g) - odsączonego z zalewy- garść listków świeżej
kolendry- garść listków świeżej
bazylii- 1 obrany i posiekany ząbek
czosnku- 1 łyżka pasty tahina- 4-5 łyżek
soku z cytryny (do smaku)- 5 łyżek
wody- 6 łyżek dobrej jakości
oliwy-
sól,
pieprz (do smaku)
Bób moczę ok. 15 min. w zimnej wodzie. Następnie gotuję go do miękkości pod przykryciem - ok. 10 min. Ugotowany
bób przelewam zimną
wodą, obieram i pozostawiam do ostygnięcia.Bo miski wrzucam ugotowany
bób i pozostałe składniki. Lepiej na początku wlać mniej
soku z cytryny, a
potem ewentualnie zwiększyć jego ilość.Wszystko blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam do smaku. Idealnie pasuję z gałązką świeżego
koperku i domowym
chlebem na zakwasie .Smacznego!