ßßß Cookit - przepis na Pasta z bobu i zielonego groszku

Pasta z bobu i zielonego groszku

nazwa

Wykonanie

Wczoraj był domowy chleb, więc dziś pora na coś idealnego do niego - pyszną zieloną pastę z bobu i zielonego groszku. Gwarantuję, zachwyci nie tylko kolorem, ale i smakiem.
wegańska bezglutenowa
- 1/2 kg świeżego młodego bobu
- 1 puszka zielonego groszku (ok. 250 g) - odsączonego z zalewy
- garść listków świeżej kolendry
- garść listków świeżej bazylii
- 1 obrany i posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka pasty tahina
- 4-5 łyżek soku z cytryny (do smaku)
- 5 łyżek wody
- 6 łyżek dobrej jakości oliwy
- sól, pieprz (do smaku)
Bób moczę ok. 15 min. w zimnej wodzie. Następnie gotuję go do miękkości pod przykryciem - ok. 10 min. Ugotowany bób przelewam zimną wodą, obieram i pozostawiam do ostygnięcia.
Bo miski wrzucam ugotowany bób i pozostałe składniki. Lepiej na początku wlać mniej soku z cytryny, a potem ewentualnie zwiększyć jego ilość.
Wszystko blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam do smaku. Idealnie pasuję z gałązką świeżego koperku i domowym chlebem na zakwasie .
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/08/pasta-z-bobu-i-zielonego-groszku.html