Wykonanie
Przepis na domową
chałwę jest prostszy niż Ci się wydaję.
Słodycz wykonana samemu jest zazwyczaj zdrowsza od tej kupionej w sklepie, a i zawsze mamy 100 % pewność, co do niej wrzuciliśmy. Dziś na blogu proponuję Wam pyszną
chałwę kakaowo-
orzechową .Sklepowe półki kuszą
słodyczami, wykorzystując naszą chwilę słabości podczas cotygodniowych zakupów. Ach... batoniki,
czekoladki, lizaki.... Są słodkie, nawet bardzo słodkie, lecz czy ten smak jest
wynikiem użycia w nich takich składników jak
czekolada,
orzechy, bakalie? Niestety nie. Głównym składnikiem produkowanych na masową skalę
słodyczy jest
biały cukier i tłuszcz, głównie
olej palmowy. Substancje te nie wnoszą nic do naszego organizmu, a co gorsza ich nadmiar działa na nas szkodliwie. Jeśli już chcemy zjeść coś słodkiego, sięgnijmy po produkt ekologiczny, a najlepiej zróbmy coś sami. Będziemy
mieli wtedy 100 % pewność, jakie składniki znajdują się w naszym małym co nieco. Dziś proponuję coś dziecinnie prostego, a jednocześnie pysznego - domową
chałwę. Już mi ślinka cieknie! :)

wegańska bezglutenowa bez
cukru(blok o dł. ok. 15 cm)- 200 g
sezamu- 2 i 1/2 łyżki
miodu (weganie mogą użyć
syropu z agawy, ma on konsystencję rzadszą niż
miód, więc lepiej użyć 1 łyżki
syropu, a resztę dosłodzić
cukrem brązowym)- 1 łyżeczka pasty waniliowej- 2 łyżki
kakao w proszku lub karobu- garść
migdałów podprażonych na patelni i zmielonych na
mąkę- garść
orzechów włoskich podprażonych na patelni- garść
migdałów podprażonych na patelni
Sezam prażę na suchej patelni, uważając by się nie przypalił. Ostudzony
sezam wkładam do blendera (można użyć młynka do
kawy). Blenduję na gładką masę (ok. 15 min).Dodaję pozostałe składniki* i dokładnie mieszam.Powstałą masę przekładam do silikonowej foremki lub pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia i wkładam do lodówki na całą noc.Pycha!*Można użyć różnych składników -
orzechów,
suszonych owoców, kawałków
czekolady. Zasadą, której nie możemy tu zmienić jest obecność
sezamu :)