ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe kulki z kaszy gryczanej

Czekoladowe kulki z kaszy gryczanej

nazwa

Wykonanie

Słodkie, aromatyczne, czekoladowe kulki skrywające w sobie masę dobroci - kaszę gryczaną, płatki owsiane, orzechy włoskie, rodzynki, olej kokosowy, karob . Ta wegańska, bezglutenowa i bez cukrowa przekąska jest nie tylko zdrowa, ale i pyszna. Tak pyszna, że nikt nie może uwierzyć z czego jest zrobiona.
Najczęściej coś pysznego wychodzi wtedy, gdy się eksperymentuje, a efekt końcowy jest jednym wielkim znakiem zapytania. Tak się stało i z czekoladowymi gryczanymi kulkami, których początkiem była próba wykorzystania pozostałej z poprzedniego dnia, ugotowanej kaszy gryczanej. Efekt zaskoczył nawet mnie. Słodziutkie, oryginalne w smaku, który przywodził na myśl Boże Narodzenie. Każdy nimi poczęstowany nie pomyślał nawet, że zajada kaszę gryczaną. Tylko ja się uśmiechałam pod nosem widząc, że zdrowe także może smakować :)
wegańskie bezglutenowe
(ok. 30 kulek)
- ok. 300 g ugotowanej kaszy gryczanej (koniecznie niepalonej)
- 100 g płatków owsianych
- 4 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy / miodu / innego słodu
- ew.1 łyżka ksylitolu
- 30 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżka pasty waniliowej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki karobu / kakao
- 1 łyżka świeżej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka amaretto
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- duża garść rodzynek
- do obtoczenie kulek - wiórki kokosowe
Do miski wrzucam ugotowaną kaszę, miód, pastę waniliową, sok z cytryny, skórkę pomarańczową, amaretto, cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie blenduję (kasza nie musi mieć bardzo gładkiej struktury). Na końcu blendowania wrzucam karob i siemię lniane. Jeszcze raz chwilę blenduję.
Następnie dodaję orzechy włoskie, płatki owsiane, rodzynki i rozpuszczony olej kokosowy. Dokładnie mieszam. Próbuję i w razie potrzeby dodaję jeszcze odrobinę ksylitolu.
Masę odstawiam na ok. 15 min.
Po tym czasie lekko wilgotną dłonią formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczam je w wiórkach kokosowych i wstawiam do lodówki na min. 1 h.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/05/sodkie-czekoladowe-kulki-z-kaszy.html