ßßß
wegańskie bezglutenowe(ok. 30 kulek)- ok. 300 g ugotowanej kaszy gryczanej (koniecznie niepalonej)- 100 g płatków owsianych- 4 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy / miodu / innego słodu- ew.1 łyżka ksylitolu- 30 g rozpuszczonego oleju kokosowego- 1 łyżka pasty waniliowej- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego- 1/2 szklanki orzechów włoskich- 2 łyżki soku z cytryny- 2 łyżki karobu / kakao- 1 łyżka świeżej skórki pomarańczowej- 1 łyżeczka amaretto- 1 łyżeczka cynamonu- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej- duża garść rodzynek- do obtoczenie kulek - wiórki kokosoweDo miski wrzucam ugotowaną kaszę, miód, pastę waniliową, sok z cytryny, skórkę pomarańczową, amaretto, cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie blenduję (kasza nie musi mieć bardzo gładkiej struktury). Na końcu blendowania wrzucam karob i siemię lniane. Jeszcze raz chwilę blenduję.Następnie dodaję orzechy włoskie, płatki owsiane, rodzynki i rozpuszczony olej kokosowy. Dokładnie mieszam. Próbuję i w razie potrzeby dodaję jeszcze odrobinę ksylitolu.Masę odstawiam na ok. 15 min.Po tym czasie lekko wilgotną dłonią formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczam je w wiórkach kokosowych i wstawiam do lodówki na min. 1 h.Smacznego!