Wykonanie
Większość ludzi, którzy dowiadują się, że jesteśmy weganami, przewraca oczami ("Już im zupełnie odbiło.") i z reguły atakuje nas pytaniem "To co wy w ogóle jecie?". Zmęczeni ciągłym tłumaczeniem, że nasza dieta nie jest oparta jedynie na sałacie i
marchewce, mówimy "tekturę moczoną w soi". Odpowiedź ta szokuje, szybko zamyka buzie atakującego i zapobiega wbiciu kolejnej krytycznej igły nasączonej niezwykle silnym
jadem. Skąd ta awersja do wegan? Skąd przeświadczenie, że dieta ta jest uboga i nie dostarcza organizmowi najpotrzebniejszych składników odżywczych?
Winą jest mit bezmyślnego weganina funkcjonujący w społeczeństwie, zwykle wśród osób starszych lub tych wychowanych w duchu konserwatyzmu. Oczywiście istnieją i Ci, którzy stosują tą dietę bez głowy, narażając siebie, swoje zdrowie, a co gorsza zdrowie swoich dzieci. Jest ich jednak bardzo niewielu, ponieważ przejście na weganizm zwykle wiąże się ze świadomą decyzją, przeczytaniu masy książek i wszelkim staraniom, by nowy sposób życia, poprawił jego jakość. Dzisiejszy mądry weganin wie, jakie składniki odżywcze dostarcza nam
mięso i jakie są ich roślinne źródła . Gdy jednak owych zamienników roślinnych nie ma (np. witamina B12), uzupełnia swoją dietę o suplementy diety. Weganin zazwyczaj jest świadomy wyboru takiej a nie innej
drogi życiowej, a przede wszystkim tego, co wkłada do ust, co nie zawsze można powiedzieć o "nie-weganinie". Dlatego,
drogi mięsożerco, proszę Cię, najpierw poczytaj cokolwiek o weganizmie, dopiero
potem krytykuj. Na taką krytykę jestem gotowa i wtedy z chęcią podyskutuję na temat mojej "ubogiej diety".Dzisiaj coś bardzo wegańskiego - warzywka, czyli nie doceniany przez wielu
bakłażan. Zapewniam, że zrobiony w ten sposób zachwyci wasze podniebienia i już nigdy nie powiecie, że warzywo to jest pozbawione smaku lub gąbczaste.

- 3
bakłażany- świeży
rozmaryn- pęczek
natki pietruszki-
sól,
pieprz-
olej do smażeniaNastawiam piekarnik na 180 st. C.
Bakłażany myję, kroję w plastry i obficie
sole z obu stron. Pozostawiam je na ok. 10 min.Wycieram z
bakłażanów sól i podsmażam je na
oleju.Gdy
bakłażany są już lekko przypalone, przekładam je warstwami do naczynia ceramicznego skropionego lekko
oliwą. Każdą z warstw
solę,
pieprzę i posypuję świeżym
rozmarynem.Całość skrapiam
oliwą i wkładam do piekarnika na ok. 20-25 min.Gdy
bakłażany są gotowe wyciągam je z piekarnika i obficie posypuję świeżą
natką pietruszki.Smacznego!