Wykonanie

Jest i moje obiecane tiramisu z
poziomkami. Początkowo chciałam nimi posypać krem, ale że bardzo szybko zaczęły puszczać sok, to zrobiłam z nich
kisiel. I to była bardzo dobra decyzja. Dzięki poziomkom tiramisu nie jest zbyt słodkie, bez żadnych wyrzutów można się pokusić o więcej niż jeden kawałeczek :-))))))Składniki:masa:6
żółtek500 g
mascarpone1/4 szkl
cukru1 kieliszek
rumuodrobina
soku z cytrynykisiel poziomkowy:1 szkl poziomek1 łyżka
mąki ziemniaczanej5 łyżek
brązowego cukru2 łyżki zimnej
wodyponadto:2 opakowania podłużnych
biszkoptów w cukrze2 szkl
kawy espresso1 kieliszek
rumu5 łyżek
brązowego cukrugorzkie
kakao do posypania1.
Poziomki zasypujemy
cukrem i czekamy, aż puszczą sok, a następnie przekładamy je do rondelka i gotujemy na małym ogniu. Gdy
cukier się całkowicie rozpuści dodajemy łyżkę
mąki wymieszaną z 2 łyżkami
wody i gotujemy do momentu uzyskania gęstego
kisielu. W razie potrzeby można dolać
wody. Studzimy do temp. pokojowej.2.
Żółtka razem z
cukrem ubijamy. Gdy będą już puszyste, cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce
mascarpone. Na koniec wlewamy
rum i
sok cytrynowy. Masa musi być gładka i kremowa, bez wyczuwalnych grudek.3.
Kawę espresso mieszamy z
cukrem i
rumem, a następnie moczymy w niej
biszkopty. W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami połowę
biszkoptów, połowę
kisielu poziomkowego i połowę kremu. Czynność powtarzamy jeszcze jeden raz.4. Tiramisu chowamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy gorzkim
kakao.5. Deser tiramisu można mrozić.SMACZNEGO :-)

