Wykonanie
Nie da się ukryć ,że sposobów na zrobienie Tiramisu są tysiące. Ja mój mam od mojego przyjaciela Marco Pascuale i też tym sposobem , moje Tiramisu robię od lat.Składniki :500 g
serka mascarpone3
żółtka3 czubate łyżki
cukru200 g podłużnych
biszkoptów2 kieliszki
rumu2 kieliszki Baileysa1 kieliszek
aromatu migdałowego0,5 szklanki
kawy espresso ( lub bardzo mocnej rozpuszczalnej)3 łyżki
kakao.4 listki
miętyMożna oczywiście użyć
likieru Amaretto lub
likieru kawowego.Ja jednak wolę tę mieszankę :)Przygotowanie :
Rum , Baileysa i aromat połączyć i rozmieszać w szklance. Żólta zmiksować z
cukrem na kogel-
mogel , dodawać po łyżce
serka ( tylko połowę ) . Resztę
serka mascarpone rozmieszać z
żółtkami ręcznie ( by masa nie była zbyt rzadka ) Odstawić do lodówki na 10 min. W tym czasie naszą mieszankę
alkoholową połączyć z
kawą espresso i dokładnie wymieszać.
Biszkopty moczymy w mieszance
alkoholu z
kawą , strzepujemy by usunąć nadmiar płynu i układamy obok siebie na talerzu. Na nie układamy warstwę masy serowej , powtarzamy warstwę
biszkoptów i znowu masy serowej. Posypujemy dokładnie
kakaem i przyozdabiamy listkami
mięty. Wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.Smacznego:)














:)