ßßß Cookit - przepis na Żurek z białą kiełbasą, boczkiem i grzybami - zakwas od Piskorka

Żurek z białą kiełbasą, boczkiem i grzybami - zakwas od Piskorka

nazwa

Wykonanie

Dawno nie jadłam tak aromatycznego żurku jak dziś. Zakwas od Piskorka okazał się tym, jakiego szukałam już od bardzo dawna. Żurek w mojej kuchni musi być gęsty i kwaśny z intensywnie wyczuwalnym czosnkiem. Butelki z zakwasem udało mi się nabyć podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku w Oświęcimiu (kolejny post poświęcę na krótką relację z tego wydarzenia - a będzie o czym pisać :-) ). Moja propozycja podania żurku? Obowiązkowo z podsmażaną białą kiełbasą, wędzonym boczkiem, grzybami, cebulą i ziemniakami.
Składniki:
1 butelka zakwasu na żur od Piskorka
2 l wywaru warzywnego
1 cebula
3 białe kiełbasy
ok 25 dag wędzonego boczku
5 suszonych plasterków grzybów (dowolne, ale najlepsze prawdziwki, wcześniej namoczonych w zimnej wodzie
2 ziemniaki
1 łyżka tartego, ostrego chrzanu
sól, pieprz, majeranek
1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się lekko wytopi, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i grzyby. Podsmażamy ok 10 minut i przekładamy do miski. Na tej samej patelni rumienimy pokrojone w kostkę ziemniaki.
2. Do garnka wrzucamy wcześniej przygotowane warzywa z boczkiem i zalewamy je bulionem warzywnym. Gotujemy ok 10 minut pod przykryciem. Gdy ziemniaki będą już miękkie, wlewamy żurek i trzymamy go na ogniu jeszcze ok 3 minut.
3. Gotowy żurek doprawiamy do smaku tartym chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem (ok 2 łyżek).
SMACZNEGO :-)
Gwiazda dnia:
:-)
Źródło:http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/06/zurek-z-biaa-kiebasa-boczkiem-i.html