ßßß
Pewnie każdy z Was zna to ciasto. Mi było dane robić je pierwszy raz w życiu... ba! Nawet dzień przed jego przygotowaniem pierwszy raz go jadłam! Zadziwiające, ale prawdziwe. Każdego kogo o nie pytałam kojarzył je z dzieciństwa. Ja pamiętam mazurka....Kostki z tego przepisu wychodzą obłędnie aromatyczne i miękkie. W smaku przypominają mi ciastka z czekoladą, które można było kupić u nas w pobliskiej piekarni 15 lat temu :-)Na pewno powrócę do tego przepisu jeszcze nie raz :-)Składniki:ciasto:250g zimnego masła1 szkl śmietany 18%3 łyżeczki cukru waniliowego3/4 szkl cukru2,5szkl mąki pszennej3 jajka L2 żółtka L2 łyżeczki proszku do pieczeniakilka kropel aromatu waniliowegoszczypta solipolewa:125g masła1 szkl śmietany 18%1/2 szkl cukru4 czubate łyżki kakaokokos1. Masło, śmietanę i cukier z cukrem waniliowy umieszczamy w rondelku i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zostawiamy do ostygnięcia.2. Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli, roztopione masło ze śmietaną i cukrem, aromat waniliowy, wbijamy jajka i żółtka. Całość mieszamy mikserem, ale tylko do momentu połączenia się składników.3. Blachę o wymiarach 38 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę. Ciasto pieczemy w 170*C przez ok 30 minut. Studzimy.4. Wystudzone ciasto kroimy w zgrabną kostkę. W rondelku mieszamy składniki na polewę i zagotowujemy. Przed obtaczaniem w niej ciasta można ją lekko wystudzić.
5. Kawałki ciasta obtaczamy w polewie czekoladowej i w wiórkach kokosowych. Kostkę odkładamy do zastygnięcia.SMACZNEGO :-)
