Wykonanie

Pewnie każdy z Was zna to ciasto. Mi było dane robić je pierwszy raz w życiu... ba! Nawet dzień przed jego przygotowaniem pierwszy raz go
jadłam! Zadziwiające, ale prawdziwe. Każdego kogo o nie pytałam kojarzył je z dzieciństwa. Ja pamiętam mazurka....Kostki z tego przepisu wychodzą obłędnie aromatyczne i miękkie. W smaku przypominają mi
ciastka z
czekoladą, które można było kupić u nas w pobliskiej piekarni 15 lat temu :-)Na pewno powrócę do tego przepisu jeszcze nie raz :-)Składniki:ciasto:250g zimnego
masła1 szkl
śmietany 18%3 łyżeczki
cukru waniliowego3/4 szkl
cukru2,5szkl
mąki pszennej3
jajka L2
żółtka L2 łyżeczki
proszku do pieczeniakilka kropel
aromatu waniliowegoszczypta
solipolewa:125g
masła1 szkl
śmietany 18%1/2 szkl
cukru4 czubate łyżki
kakaokokos1.
Masło,
śmietanę i
cukier z
cukrem waniliowy umieszczamy w rondelku i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zostawiamy do ostygnięcia.2. Do dużej miski przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę
soli, roztopione
masło ze
śmietaną i
cukrem,
aromat waniliowy, wbijamy
jajka i
żółtka. Całość mieszamy mikserem, ale tylko do momentu połączenia się składników.3. Blachę o wymiarach 38 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę. Ciasto pieczemy w 170*C przez ok 30 minut. Studzimy.4. Wystudzone ciasto kroimy w zgrabną kostkę. W rondelku mieszamy składniki na polewę i zagotowujemy. Przed obtaczaniem w niej ciasta można ją lekko wystudzić.

5. Kawałki ciasta obtaczamy w
polewie czekoladowej i w wiórkach
kokosowych. Kostkę odkładamy do zastygnięcia.SMACZNEGO :-)

