ßßß



przepis zaczerpniety ze strony „Moje Wypieki” (z małymi modyfikacjami)Składniki na ciasto:250 g masła¾ szklanki cukru1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%2 ½ szklanki mąki pszennej2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia4 jajkaSkładniki na polewa:125 g masła1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%10 łyżek cukru3 – 4 łyżki kakaoDodatkowo:300 g wiórek kokosowychWykonanie ciasto:W garnku rozpuszczamy masło z cukrem i śmietaną. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Odstawiamy. Do wystudzonej masy wbijamy jajka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy, a następnie stopniowo dodajemy suche składniki. Ciasto przekładamy na dużą blachę (30 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min. (temperatura 170 st. C).Polewa:Wszystkie składniki wrzucamy do rondla i zagotowujemy, do dokładnego rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Odstawiamy do wystudzenia.Ciasto kroimy w kwadraty, a następnie każdą kostkę zamaczamy w polewie i obtaczamy w wiórkach kokosowych.Smacznego!