Wykonanie
Już od dłuższego czasu „chodziła” mi po głowie kokosowa krajanka i w końcu …. są … puszyste kostki
maślanego ciast zanurzone w słodkiej
polewie czekoladowej i obtoczone w śnieżnobiałym kokosie … mniam …




przepis zaczerpniety ze strony „Moje Wypieki” (z małymi modyfikacjami)Składniki na ciasto:250 g
masła¾ szklanki
cukru1 szklanka gęstej kwaśnej
śmietany 18%2 ½ szklanki
mąki pszennej2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajkaSkładniki na polewa:125 g
masła1 szklanka gęstej kwaśnej
śmietany 18%10 łyżek
cukru3 – 4 łyżki
kakaoDodatkowo:300 g wiórek
kokosowychWykonanie ciasto:W garnku rozpuszczamy
masło z
cukrem i
śmietaną. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski przesiewamy
mąkę i
proszek do pieczenia. Odstawiamy. Do wystudzonej masy wbijamy
jajka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy, a następnie stopniowo dodajemy suche składniki. Ciasto przekładamy na dużą blachę (30 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min. (temperatura 170 st. C).Polewa:Wszystkie składniki wrzucamy do rondla i zagotowujemy, do dokładnego rozpuszczenia
masła i uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Odstawiamy do wystudzenia.Ciasto kroimy w kwadraty, a następnie każdą kostkę zamaczamy w polewie i obtaczamy w wiórkach
kokosowych.Smacznego!