ßßß
Składniki:120 g miękkiego masła4 łyżki kakaodrobno starta skórka z 1 cytrynypół szklanki mlekapół szklanki śmietany 18%230 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka1 szklanka cukruPiekarnik nastawiamy na 170 st.W między czasie jak się nagrzewa ucieramy miękkie masło z cukrem, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia, mleko, śmietanę i wszystko najpierw delikatnie mieszamy, a następnie mikserem doprowadzamy do powstania jednolitej masy.Dzielimy ją na dwie części.Do pierwszej dodajemy startą na tarce skórkę cytryny (tylko tą żółtą część ;)) i mieszamy. Pamiętajmy aby najpierw dokładnie ją wyszorować pod gorącą wodą, aby usunąć utrwalacze i wszelkie chemikalia.Do drugiej dodajemy kakao, mieszamy.Podłużną formę smarujemy masłem, następnie wykładamy masę do formy łyżkami ;) łyżka czarna- łyżka biała.Wstawiamy tak przygotowaną formę do piekarnika, na około 60 min. Bez termoobiegu. Sprawdzamy patyczkiem ciasto, jak się nie przylepia, to możemy wyjmować z piekarnika.Po wyjęci z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia. A potem już można smakować ;)mmmm ;)!
