Wykonanie

Rozetka to jedno z moich ulubionych
ciast drożdżowych. Przy pieczeniu
dżem lekko wypływa ze środka i na spodzie tworzy słodką, klejącą warstwę (jak karmel). Takie ciacho można dowolnie urozmaicać, zamiast
orzechów można dodać inne
bakalie, a zamiast
dżemu -
biały ser. Szczególnie polecam serwować to ciasto na ciepło.Składniki:375g
mąki3 łyżeczki
cukru waniliowego75g
masła1
jajko30g świeżych
drożdży1/2 szkl
mlekasól50g
cukruaromat śmietankowyorzechy nerkowca - ok 1/2 szkl1 słoik
dżemu z
wiśni1.
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. W małej misce mieszamy
drożdże z łyżką
cukru, łyżką
mąki i połową
mleka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut.2. Do dużej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy roztopione
masło, pozostały
cukier z
cukrem waniliowym i
mlekiem, wbijamy
jajko i dodajemy szczyptę
soli. Na końcu wlewamy zaczyn
drożdżowy i całość dokładnie wyrabiamy za pomocą haka lub rąk. Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyciągamy je z miski i uderzamy w nie pięścią, po raz kolejny je zarabiamy (ok 1 minuty) i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30cm x 50cm.

4. Ciasto smarujemy
dżemem z
wiśni, posypujemy posiekanymi
orzechami nerkowca, a następnie zawijamy jak roladę. Staramy się to robić w miarę ciasno.

5. Powstałą roladę kroimy na kawałki o szerokości ok 3 cm i układamy na blaszce o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

6. Wyrośnięte ślimaczki smarujemy rozmąconym
jajkiem z
mlekiem (można to pominąć) i pieczemy w 200*C ok 35 minut. Jeszcze gorące polewamy lukrem (
sok z cytryny mieszamy z
cukrem pudrem).

SMACZNEGO :-)

