Wykonanie

Eleganckie, bardzo smaczne roladki podane w
śliwkowym sosie gościły u mnie na rodzinnym obiedzie. Smak samego sosu jak dla mnie początkowo był za ostry, jednak po duszeniu w nim
mięsa zyskał dodatkowy aromat. Dla złagodzenia smaku dodałam trochę słodkiej
śmietanki - sos wyszedł obłędny :)Składniki:2
polędwice wieprzowe120g
sera pleśniowego camembert120g
sera mozzarella10 plastrów
szynki prosciutto450g mrożonych
śliweksól,
pieprz,
papryka słodkaszczypioreksos:1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
sosu sojowego3 łyżki
miodu2 łyżki
sosu barbecue1/2 słoika
powideł śliwkowych1/2 kubka słodkiej
śmietanki 30%szczypta
cynamonu,
kardamonu,
soli i
pieprzu1.
Polędwice myjemy, osuszamy i kroimy każdą z nich na 5 części. Za pomocą tłuczka każdą część rozbijamy na cienki kotlet (rozbijając od środka, a nie od
boku!). Doprawiamy
solą,
pieprzem i
słodką papryką.
Ser camembert i
mozzarella kroimy na 10 kawałków. Obydwoma rodzajami nadziewamy
mięso i zawijamy w rolady. Każdą roladę owijamy prosciutto i podsmażamy na
maśle.Rolady przed smażeniem można obwiązać sznurkiem, aby uzyskały ładny, równy kształt, jednak przed włożeniem ich do sosu należy go bezwzględnie ściągnąć.2. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na sos. Do głębokiej patelni wkładamy rolady i zalewamy je sosem. Całość dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Pod koniec duszenia sos zabielamy słodką
śmietanką.3. Roladki podajemy posypane
szczypiorkiem z pieczonymi
batatami i surówką z
kapusty pekińskiej.SMACZNEGO :)

