Wykonanie

Pieczone
bataty stanowią idealny dodatek do dań
mięsnych, mogą również być serwowane jako osobne danie np z
jajkiem i
kefirem. Ich słodki smak rewelacyjnie współgra ze słonym, chrupiącym
boczkiem. Ja mojego słodkiego ziemniaczka podałam z roladkami z
polędwicy wieprzowej w
sosie śliwkowym. Przepis jest bardzo prosty, zawiera tylko 3 główne składniki, a zachwyca wyjątkowym smakiem :)Składniki:3 duże słodkie
ziemniaki (tej samej wielkości)
wędzony boczek -
brałam ,,na oko", ok 10cm pasekpęczek
szczypiorkuwodafolia aluminiowawysoka blaszka1. Piekarnik nagrzewamy do 240*C.
Bataty dokładnie szorujemy z całego brudu, nakłuwamy nożem, a następnie owijamy w folię aluminiową. Do wysokiej, ale nie za szerokiej blachy wkładamy
ziemniaki i zalewamy je do połowy wysokości ciepłą
wodą.2.
Ziemniaki pieczemy ok 1 - 1,5h (zależy od wielkości), a na 10 minut przed końcem odwijamy folię i pozwalamy zarumienić się skórce. Jeżeli nie jesteście pewni, czy
ziemniaki są gotowe, najlepiej jest w nie wbić patyczek i sprawdzić, czy są miękkie. W czasie pieczenia kroimy
boczek na małą kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zarumieni i lekko wytopi.3. Jeszcze gorące
bataty wyciągamy z piekarnika i nacinamy je wzdłuż
ostrym nożem. Chwytając dwa końce
ziemniaka, lekko ściskamy je do środka tworząc tzw. łódkę. Ciepłe
ziemniaki posypujemy
boczkiem i posiekanym
szczypiorkiem. Można też polać je
śmietaną.SMACZNEGO :)

