Wykonanie

Grzybowa to moja ulubiona zupa, którą przyrządzam niezmiennie od kilku lat (jedynie na Wigilię nie dodaję
pieczarek). Klasyczna, której smak pamiętam z dzieciństwa, idealnie doprawiona i z domowym
makaronem... tego smaku się nie zapomina :)Do większości tego rodzaju zup dodaje się
śmietanę. Dla mnie to zupełnie nie do przyjęcia!Składniki:150 g mrożonych
grzybów, np. podgrzybków,
prawdziwków150 g
pieczarek1
marchewka1
pietruszkakawałek
selera2
cebulewegetasólpieprz2 łyżki
masła2,5 l
wywaru drobiowegoulubiony
makaron (u mnie domowy, łazankowy)1. Na patelni roztapiamy
masło i wrzucamy mrożone
grzyby. Gdy puszczą
wodę, dodajemy pokrojone w plasterki
pieczarki.
Grzyby dusimy pod przykryciem ok 10 minut i przekładamy do 3 l garnka razem z powstałym podczas duszenia sosem.2.
Marchew,
pietruszkę i
seler obieramy, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę kroimy w piórka. Na tej samej patelni co dusiliśmy
grzyby, roztapiamy pozostałe
masło i dodajemy warzywa. Całość podsmażamy ok 5 minut.3. Do
grzybów dodajemy warzywa i wlewamy
wywar drobiowy. Zupę gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
wegetą, a także dodajemy
makaron.Do zupy grzybowej możecie użyć dowolnego
wywaru - drobiowego, wołowego lub
grzybowego, ale jeżeli go nie macie, bez problemu zrobicie ją na czystej wodzie (
masło ze smażenia warzyw da odpowiedni smak).Zupę możecie również zabielić
śmietanką 30%, ale ja osobiście tego nie robię (zabielam jedynie
pieczarkową).Zamiast
makaronu, śmiało można dodać ziemniaczki :)SMACZNEGO :)
