Wykonanie

Początkowo z tego ciasta chciałam zrobić kruche
ciasteczka, jednak niestety całkowicie uśmierciłam swoją maszynkę do wyciskania
ciastek (zbyt dużo energii wczoraj we mnie drzemało :) ). Zanim zdecydowałam się na upieczenie tarty, medytowałam nad surowym
ciastem ok 10 minut i kombinowałam co z niego zrobić??? Widząc w koszyczku kilka pięknych i słodkich
jabłek wpadłam na pomysł zrobienia właśnie tarty. Ojjjj tak, zdecydowanie to był świetny pomysł :))Składniki:kruche ciasto:3 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru pudru4
żółtka3 łyżki
olejuop.
cukru waniliowegokostka
masła w temp. pokojowej (250g)Ponadto:5
jabłeklaska
cynamonu1/4 szklanki
brązowego cukrucukier waniliowybiałko1.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
cukier puder przesiewamy do dużej miski, następnie dodajemy
żółtka, pokrojone w kostkę
masło,
olej i
cukier waniliowy. Całość dokładnie wyrabiamy dłońmi lub w malakserze z końcówką do zarabiania kruchego ciast.2.
Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w zgrabne paseczki. Formę do tarty wykładamy
ciastem (ciasto jest dosyć kruche, dlatego najlepiej jest wylepiać formę kawałkami ciasta), układamy na nim pokrojone
jabłka, posypujemy
cukrem waniliowym i świeżo startym
cynamonem, a na wierzchu układamy paski z ciasta.3. Wierzch tarty smarujemy rozmąconym
białkiem i posypujemy
brązowym cukrem. Całość pieczemy ok 40 minut w 175 - 180*C. Podajemy posypane
cukrem pudrem.

