Wykonanie

Już dłuższy czas zalegała mi w kuchni
kapusta pekińska. Wiedziałam, że muszę coś z niej zrobić, ale zupełnie nie miałam na nic pomysłu. Kiedyś słyszałam o kotletach faszerowanych właśnie
kapustą pekińską... i wtedy pomyślałam... a gdyby i to i to zmielić i wbić w ciasto drożdżowe? Mój pomysł okazał się prawdziwym strzałem w 10! Na pewno nie raz skorzystam z tego przepisu :)Uwielbiamy pierożki! A takie to już szczególnie :)))Składniki:
Ciasto drożdżowe:500 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli2
jajka1/4 szklanki
mleka30 g
drożdży świeżych100 g
masła (temp. pokojowa)1 łyżka
cukruszczypta
płatków chilliFarsz:1 kg
mięsa z
łopatki1/2 główki
kapusty pekińskiej2 łyżki
chrzanusól,
pieprz ( u mnie dodatkowo
maggi)1
jajko do posmarowania
sos czosnkowy lub barszczyk1.
Mięso z
łopatki gotujemy do miękkości (
wywar przyda się na kolejny przepis ;) ), a następnie mielimy w maszynce do
mięsa lub w blenderze.
Kapustę pekińską siekamy na drobne kawałki i łączymy z przestudzonym
mięsem. Dodajemy
chrzan,
sól,
pieprz i ewentualnie
maggi (jak ktoś lubi).2.
Mleko podgrzewamy, aby było mocno ciepłe, dodajemy do niego
cukier i pokruszone
drożdże. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem, aż zaczyn ,,ruszy" (powstanie z całości lekka pianka).
Mąkę miksujemy z
masłem,
solą i
płatkami chilli, dodajemy zaczyn i rozmącone
jajka. Całość miksujemy do momentu, aż składniki się dobrze połączą.

3. Ciasto przekładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy dłońmi, następnie rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wykrawamy z niego krążki. Każdy krążek dodatkowo wałkujemy, nakładamy na niego po 1 łyżce farszu i zlepiamy w pierożki.

4. Każdego pieroga smarujemy rozmąconym
jajkiem i pieczemy w 175*C przez ok 20 - 22 minut. Podajemy z barszczem lub
sosem czosnkowym.

