Wykonanie
I w końcu przyszedł czas na mój świąteczny piernik staropolski. We wcześniejszym
poście podawałam przepis na
przyprawę do piernika, która idealnie nada się jako dodatek do tego rewelacyjnego ciasta. Ciasto musi leżakować ok 10 tyg, jeżeli jednak ten czas się przedłuży lub skróci (max do 6 - 7 tyg) nic się nie stanie :) Lecz wiadomo... im ciasto dłużej poleży, tym będzie smaczniejsze. Gotowy piernik jest niesamowicie aromatyczny i miękki. Po prostu rozpływa się w ustach.Składniki:1,2 kg
mąki pszennej3 duże
jajka100 g
smalcu150 g
masła (nie
margaryny!)1/2 litra
miodu prawdziwego5 kopiastych łyżek
przyprawy do piernika KLIK lub 3 opakowania kupnej1/2 szklanki schłodzonego
mleka3 łyżeczki
sody oczyszczonej1 i 3/4 szklanki
białego cukru1. W rondelku (koniecznie z grubym dnem) roztapiamy
masło,
smalec,
cukier i
miód. Składniki muszą się połączyć, lecz nie mogą zawrzeć. Masę dokładnie studzimy do temperatury pokojowej (co jakiś czas mieszając, aby
cukier nie osiadał na dnie).2.
Mąkę przesiewamy razem z
przyprawą do piernika i
sodą oczyszczoną.3. Do dużej miski przelewamy masę
miodową i na wolnych obrotach miksujemy wbijając po 1
jajku i dodając po 1 łyżce
mąki. Wlewamy
mleko, wsypujemy resztę
mąki i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być gęste, ale nie na tyle, żeby dało się je wyrobić dłońmi.
4. Ciasto przekładamy do ceramicznego naczynia, przykrywamy bawełnianą ściereczką, obwiązujemy sznurkiem i wkładamy do lodówki na dolną półkę. Tak przygotowana masa powinna leżeć w lodówce min. 6 tyg.
Pierniczka robię na bieżąco, więc dalsze etapy jego przygotowania przedstawię w momencie, gdy
będę go piekła :) Seredcznie zachęcam do przygotowania go razem ze mną! :)