Wykonanie

W tym roku z zapraw nie planowałam robić nic, dlatego też sezonowych
owoców nie zbierałam. W dzień powrotu z 2 - dniowego wesela zadzwonił do mnie mój tato z informacją, że ma dla mnie niespodziankę i że przyjdzie z samego rana w poniedziałek. Ta niespodzianka uziemiła mnie na 2 dni w domu, ponieważ okazało się, że jest to.... całe pudło
czarnej porzeczki,
wiśni i
agrestu :-) Słoiczków z
porzeczką mam już jednak na tyle, że postanowiłam zrobić z niej ciasto.Serdecznie polecam je wypróbować!Składniki:ciasto:3 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia6
żółtek1/2 szklanki
cukru pudru200 g
masła (mocno schłodzonego)spora szczypta
solibeza:6
białek1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukru pudruszczypta
solidżem porzeczkowy:3 szklanki
czarnej porzeczki1 szklanka
cukrusok z 1
cytrynykrem budyniowy:2 budynie
malinowe3 szklanki
mleka6 łyżek
cukru200 g miękkiego
masła2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
spirytusu1. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Składniki na kruche ciasto łączymy ze sobą:
mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia i
solą,
żółtka ucieramy z
cukrem,schłodzone
masło kroimy w kostkęDo
mąki dodajemy
masło, lekko ucieramy mikserem i dodajemy
żółtka z
cukrem. Całość dokładnie wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Ciasto dzielimy na 2 części. Przygotowujemy 2 blachy o wymiarach 25 cm x 30 cm, smarujemy je
masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachy i małym wałkiem lub dłońmi dokładnie wyrównujemy.2. Oczyszczoną
porzeczkę wsypujemy do rondla, zasypujemy
cukrem, wlewamy
sok cytrynowy i gotujemy ok 20 minut (musimy uważać, aby się nie przypaliło).3. Z
białek i
soli ubijamy pianę, stopniowo dodajemy
cukier puder i
mąkę ziemniaczaną. Na każde z ciast kładziemy
dżem porzeczkowy i ubitą pianę. Placki wkładamy do piekarnika na 45 minut.Placki możemy piec jeden pod drugim przy funkcji termoobiegu lub każdy osobno (wtedy pianę z
białek ubijamy przed samym pieczeniem - najpierw z 3 i później też z 3)4. 2 szklanki
mleka gotujemy z dodatkiem
cukru, a w pozostałej części
mleka rozprowadzamy
budyń. Dalej postępujemy tak jak jest to wskazane na opakowaniu.
Budyń studzimy.
Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch i partiami dodajemy do niego zimny
budyń. Na koniec wlewamy
sok cytrynowy i
spirytus.5. na 1 zimny placek kładziemy masę budyniową i przykrywamy 2 plackiem. Ciasto chłodzimy w lodówce całą noc.

