Wykonanie

Od maja rozpoczął się sezon na nowalijki. Uwielbiam takie, świeże, chrupiące warzywa, a
botwinka jest jednym z nich. Mając okazję na dostanie
młodych warzyw warto z nich korzystać, szczególnie, że są wyjątkowo zdrowe. Barszcz z
botwinki to pozycja obowiązkowa. Idealny na ciepło i na zimno. Idealny w upalne dni. Spróbujcie koniecznie! :)Składniki:2 pęczki
botwinki2 ząbki
czosnku1 l
bulionu1 łyżka
octu2 łyżeczki
soku z cytryny2
jajka na twardokilka
młodych ugotowanych
ziemniaków6 łyżek
śmietany 18%6 łyżek
śmietany 30%1 łyżeczka
majerankuwegeta,
sól,
pieprz1.
Botwinkę dokładnie myjemy i w całości kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy rosół, dodajemy
botwinkę i gotujemy do momentu wrzenia. Dodajemy
ocet,
sok z cytryny i całość zostawiamy pod przykryciem na całą noc.2. Na drugi dzień barszcz dokładnie miksujemy blenderem na krem. Odlewamy 2 chochle, a resztę zagotowujemy. Do odłożonej zupy dodajemy obydwie
śmietany,
czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie rozprowadzamy trzepaczką, a następnie wlewamy do reszty. Barszcz doprawiamy do smaku
wegetą,
solą,
pieprzem i
majerankiem.3. Zupę podajemy z ugotowanymi młodymi
ziemniakami,
jajkiem na twardo i
koperkiem.