ßßß
SKŁADNIKI:- 2 pęczki botwinki- 1 litr bulionu (przygotowałam ją z domowego rosołu)- 3 ziemniaki- 2 łyżki oleju- sól, pieprz- ocet do smaku- 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)PRZYGOTOWANIE:Ziemniaki obieramy i myjemy. Botwinkę dobrze płuczemy, a małe buraczki obieramy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy do garnka pokrojone w kosteczkę ziemniaki i smażymy 2 minuty. Botwinkę siekamy w paski, gałązki w centymetrowe kawałki, a buraczki w kosteczkę. Do ziemniaków dodajemy łodygi i buraki, smażymy kolejne 2 minuty po czym do garnka dodajemy liście. Wszystko smażymy aż liście zwiędną. Warzywa zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na malutkim ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Całość doprawiamy solą, pieprzem i octem (ok. 1-2 łyżki octu). Zupę możemy zabielić śmietaną (przekładamy ją do szklanki, wlewamy do niej kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i dopiero wtedy wlewamy do zupy). Do całości można dodać świeży koperek, lub tarty chrzan. Mi botwinka smakuje najbardziej bez wszelkich dodatków. Smacznego!